Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 5.7.2021 06:59
V zadnjih izjemno vročih dneh je do našega uredništva pricurljala informacija, da je bilo mnogim ob uporabi javnega prometa izjemno vroče tudi zato, ker klimatska naprava ni delovala.

Je res, da uporaba te naprave na avtobusih in vlakih zaradi koronavirusa v tej vročini ni dovoljena?

Zdi se, da so v zadnjem času moči združile vse tegobe sveta. Kot da peklenska vročina ni že sama po sebi dovolj neznosna, jo je v kombinaciji z epidemijo koronavirusa še nekoliko težje prenašati. 

Ne le, da je pod maskami izjemno vroče, zaradi ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja koronavirusa, naj bi bili pri nas prikrajšani tudi za klimatsko napravo, ki bi hladila vlake in avtobuse.

Dovoljeno le odpreti okno?

Med higienskimi priporočili, izdanimi s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki se navezujejo na izvajanje železniškega prometa za potnike, so v drugi polovici junija zapisali:

»Priporočamo, da se zrak v vlakih z mehanskim prezračevanjem izmenjuje le s svežim zunanjim zrakom, brez recirkulacije (kroženja) notranjega zraka. Izjemoma, kjer izvedba takšnega mehanskega prezračevanja zaradi tehničnih vzrokov ni mogoča, svetujemo dodatno zračenje z odpiranjem oken in vrat vlaka na peronsko stran ob vsakem postanku.« 

O tem, kako se ta določila odražajo v praksi, smo povprašali tudi Slovenske železnice. Na odgovore še čakamo. 
 

Klimatsko napravo je treba »pravilno upravljati«

O delovanju klimatskih naprav na avtobusih so iz Ljubljanskega potniškega prometa sporočili naslednje: »Da mora biti klimatska naprava izklopljena, ne drži. Je pa res, da jo je treba pravilno upravljati. To pomeni, da jo je treba uporabljati samo v načinu z dotokom uporabe svežega zraka in brez recirkulacije.«

V javnem potniškem prometu seveda v okviru veljavnih ukrepov obvezno ostaja nošenje mask in razkuževanje rok, potnike pa pozivajo, naj vstopajo zdravi in ohranjajo medsebojno razdaljo. 

Starejše novice