Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 13.10.2020 23:29
Število okužb še naprej raste. Številke bodo, očitno, presegle zadnji rekord.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za Televizijo Slovenija dejal, da so v Sloveniji zabeležili čez 500 potrjenih okužb, po njegovih besedah se bližamo razglasitvi epidemije "a nismo še tako daleč". Rekord je s tvitom pospremil tudi premier Janez Janša in izrazil obžalovanje nad "premalo odgovornosti."

V Sloveniji so sicer v ponedeljek, 12. oktobra, opravili 3308 testiranj na koronavirus in potrdili  398 novih okužb. Skupno število vseh doslej potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji do včeraj znaša 9228. Delež pozitivnih testov je bil včeraj 12-odstoten. Nazadnje smo rekordno število okužb zabeležili minulo soboto, ko je bilo odkritih 411 okužb, delež pozitivnih testov pa je bil več kot 13-odstoten.

Zaradi koronavirusa je hospitaliziranih 180 oseb, na intenzivni negi pa je 26 bolnikov s covidom-19.  

Zaradi hitrega porasta števila okužb in polnjenja kapacitet v bolnišnicah se je zato včeraj popoldan sestala Vlada republike Slovenije v krizni sestavi, skupaj s Svetovalno skupino Ministrstva za zdravje. Sestanek je bil namenjen usklajevanju pred sprejemom novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za 2. val covid-19.

Glede na to, da so izpolnjeni vsi pogoji za tretji paket v oranžni fazi, se pričakuje sprejem naslednjih ukrepov iz vladnega načrta, ni pa znano ali bodo sprejeti vsi naenkrat ali postopno:

  • zapora/karantena posameznih občin ali regij,
  • splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih,
  • zaprtje gostinskih lokalov,
  • zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje in skupinske športe,
  • omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko,
  • prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah,
  • zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

Starejše novice