Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 5.7.2021 08:43
Na splošno je proizvodnja mlečnih izdelkov zadnje leto manjša, očitno pa raje posegamo po sirotki, maslu in fermentiranih mlečnih izdelkih.

Statistični urad Slovenije je ugotovil, da smo v Sloveniji v letu 2020 proizvedli manj mleka kot leto poprej. Pri tem smo ga izvozili in uvozili celo več. 

Mlekarne po Sloveniji so v letu 2020 proizvedle 157 tisoč ton mleka, kar je manj kot leto poprej. Ob tem pa je treba poudariti, da smo ga izvozili za 6,5 odstotkov več. V letu 2020 smo uvozili približno 40 tisoč ton mleka. 

Za smetano pa se ne odločamo več tako radi, saj so mlekarne po Sloveniji v letu 2020 proizvedle nekoliko manj smetane kot leto poprej. Najmanj se odločamo za sladko smetano, proizvodnja te je padla za kar sedem odstotkov. Če se mi manj odločamo za smetano, pa se v tujini raje. Izvozili smo namreč za kar 63 odstotkov več smetane kot leto poprej. Obenem smo uvoz zmanjšali. 

Posebno radi imamo fermentirane mlečne izdelke

Na slovenskem statističnem uradu pa ugotavljajo, da imamo posebno radi fermentirane mlečke izdelke, saj se je proizvodnja le teh povečala že peto leto zapored. Radi imamo predvsem fermentirane mlečne izdelke brez dodatkov. Takih z dodatki se namreč proizvede bore malo. 

Mlekarne po Sloveniji so leta 2020 proizvedle manj sira, kot leto poprej. Uvoz le teh se je pa povišal. Sir imamo torej še vedno radi, tudi izvozili smo ga več kot leto poprej. 

Masla in namazov v Sloveniji proizvedemo sicer več, kot jih uvozimo, a se tudi uvoz v zadnjih letih povečuje. V letu 2020 so tako naše mlekarne proizvedle skoraj 2900 ton masla in namazov. 

Zgleda pa, da nam lani tudi do sladoledov ni bilo. V letu 2020 se je proizvodnja sladoleda zmanjšala za kar 8,6 odstotkov. Zmanjšala pa se je tudi proizvodnja mleka v prahu. 

Starejše novice