Slika je simbolična
zalastritof
Pon, 16.5.2022 17:50
Katere spremembe s področja pravic in ugodnosti staršev otrok so bile nedavno sprejete?

Slovenska družinska zakonodaja je ena najbolj naklonjenih usklajevanju družinskega in poklicnega življenja, je na današnji prireditvi prejemnikom certifikatov Družini prijazno podjetje povedal generalni direktor Direktorata za družino na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dušan Mikuž.  

Posebej pomembna pravica staršev je pravica do starševskega materinskega in očetovskega dopusta ter nadomestila plače za ta čas. Slovenija je bila prva evropska država, ki je leta 1986 uvedla enoletni starševski dopust. 

Ponovno uvedli brezplačni vrtec za drugega otroka

»Zavedamo se, da je vedno tudi prostor za izboljšave, zato stremimo k temu, da se obstoječe pravice in ugodnosti za starše otrok ves čas nadgrajujejo in izboljšujejo. V letu 2021 se je tako ponovno uvedel brezplačen vrtec za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom,« je pojasnil Mikuž.

Upravičeni do krajšega delovnega časa

Starši so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka iz iste družine, ne glede na to, ali bo v vrtec vključen hkrati s svojim sorojencem. Upravičencem do krajšega delovnega časa Republika Slovenija od 1. januarja 2021 zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od višine njihove plače in ne več od minimalne plače. 

To pomeni, da bodo starši ob morebitnem rojstvu še enega otroka po koriščenju krajšega delovnega časa prejemali višja nadomestila, poleg tega pa starši ob upokojitvi zaradi časa, ki so ga preživeli z majhnim otrokom, ne bodo prejemali nižje pokojnine.

Starejše novice