Ljubljanainfo
Čet, 9.11.2023 17:00
Podatki Statističnega urada Slovenije razkrivajo stanje prometa na avtocestah.

Stanje prometa so preverjali s štetjem vozil, meritve so opravljali na enaindvajset avtocestnih odsekih.

Preverite, kateri so najbolj obremenjeni.

Letos je v prvem četrtletju bil najbolj obremenjen avtocestni odsek s števcem Drenov Grič. Na tem odseku so našteli kar 1,4 milijona tovornih vozil.

S potniškim prometom je bil najbolj obremenjen odsek s števcem Šmarje-Sap, ki je od Ljubljane oddaljen za približno deset kilometrov.

Našteli so okoli 4,4 milijona potniških vozil, od tega 4,3 milijona avtomobilov, kar je za desetino več kot lani.

Na vseh odsekih se je število avtomobilov povečalo

Na čisto vseh izbranih števcih je v tem četrtelju število avtomobilov naraslo, najbolj pa na odseku Gruškovje, in sicer za oseminpetdeset odstotkov. Na odseku je tudi mejni prehod, kjer je predvsem med turistično sezono že standardno huda gneča.

Število avtomobilov se je povečalo na skoraj vseh avtocestnih odsekih, najbolj na odseku Drenov Grič, kjer jih je bilo 93.000, oziroma za enainštirideset odstotkov več kot v istem četrtletju lani.

Zanimivo, najmanj motorjev so našteli na odseku Lendava, največ pa na odseku Gruškovje. Tudi tovorni promet je najbolj upadel prav v Lendavi, in sicer za pet odstotkov.

Tudi tovorni promet vse bolj obremenjuje slovenske ceste

S tovornim prometom je bil najbolj obremenjen odsek pri Ravbarkomandi, kjer so našteli 1,7 milijonov tovornih vozil ali za tri odstotke več kot v istem obdobju lani.

Največ se je povečal na odseku Gruškovje, in sicer za sedemindvajset odstotkov.

Skrbi glede stanja prometa upravičene

Že od leta 2017 poudarjajo, da je slovenska avtocesta preobremenjena s tovornim prometom. Prav tako je leta 2017 javni interesent vladi poslal predlog omejitve tovornega prometa na avtocestah in hitrih cestah, na predlog pa se je ministrstvo za infrastrukturo odzvalo v bliskovitih dveh letih, leta 2019.

V odgovoru so navedli, da tranzitnega prometa tovornih vozil ni možno omejevati na podlagi zakonodaje Evropske unije s področja prevozov v cestnem prometu. Navedli so tudi, da so bile avtocestne zgrajene ravno za prevzem prometa, predvsem tovornega, omejitve pa je možno izvesti le iz okoljskega vidika, kar so uvedli že leta 2017 s prepovedjo prometa tovornih vozil med 22. in 6. uro na severni ljubljanski obvoznici.

Od tridesetega decembra 2021 je v veljavi še spremeba in dopolnitev odredbe o omejitvi tovornega prometa nad 7,5 tone na cestah v Republiki Sloveniji, ki prepoved vožnje težjih tovornih vozil podaljšuje ob nedeljah in dela prostih dnevih do 22. ure.

Tudi za omejitev prekomerne gneče med turistično sezono so bile sprejete omejitve. Med turistično sezono, ki traja od 24. junija 2023 do 2. avgusta 2023, veljajo dodatne omejitve prometa.

Starejše novice