Foto: Sarah Louise Bennett EBU
Ljubljanainfo
Pet, 17.5.2024 16:39
Televizija Slovenija je odgovornim pri EBU oziroma Evropski radiodifuzni zvezi zastavila nekaj vprašanj o letošnjem izboru za Pesem Evrovizije.

Televizija Slovenija je zaradi dogodkov in posledic letošnjega izbora za Pesem Evrovizije na vodstvo EBU naslovila nekaj, kot so zapisali, »urgentnih vprašanj, ki zahtevajo odgovore in razpravo.« 

Poudarjajo, da je izbor za Pesem Evrovizije za Televizijo Slovenija in Slovenijo izjemno pomemben projekt, da gre za dogodek z izjemno odmevnostjo v naši državi in med našimi glasbeniki in da je RTV Slovenija z veseljem del te zgodbe. 

»Prav zato pa po letošnjem polemičnem evrovizijskem tednu od odgovornih na EBU Televizija Slovenija zahteva nekaj konkretnih odgovorov na najbolj pereča vprašanja, hkrati pa si želi, da bi s temi vprašanji spodbudili širšo razpravo o prihodnosti in razvoju izbora za Pesem Evrovizije, ki so ga, kot že zapisano, v letošnjem letu žal zaznamovale številne polemične razprave,« so zapisali. 

Želijo točne podatke o glasovanju 

Televizija Slovenija EBU prosi za podatke o glasovanju slovenskega občinstva, ne zgolj števila glasov, ampak natančne podatke, kako je glasovalo slovensko občinstvo. 

»Skupni rezultat namreč vzbuja nekaj dvomov, predvsem veliko število 'novih' glasovalcev na spletu, ki jih doslej ni bilo,« so zapisali. 

Televizija Slovenija med drugim od EBU zahteva bolj natančna pojasnila glede izključitve Nizozemske; poročanja nekaterih medijev, da naj bi s tehničnimi sredstvi zamenjali dejansko zvočno podobo dogajanja v dvorani; o prepovedi zastave Evropske unije; o morebitnem vplivu sponzorja na vsebino dogodka …

Sprašujejo, kaj je smisel glasovanja držav, ki ne sodelujejo?

Televizija Slovenija pristojne na EBU poziva tudi k razpravi o uvedbi glasovanja 'Rest of the World'. 

»Kaj je njen smisel in zakaj bi imeli vpliv na izid tekmovanja državljani držav, ki pri Pesmi Evrovizije ne sodelujejo?« sprašujejo. 

Nenazadnje pa Televizija Slovenija poziva tudi k razmisleku o načinih, kako v prihodnje učinkoviteje vključiti mnenje članic EBU v snovanje izbora in pri sprejemanju ključnih odločitev oziroma kako vzpostaviti bolj demokratičen sistem odločanja.

Starejše novice