Slika je simbolična
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 7.9.2022 07:45
Paxlovid je v Sloveniji, po bolnišnicah in lekarnah bo prihodnji teden.

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v ponedeljek razkrila, je v soboto eden od covidnih bolnikov že prejel zdravilo paxlovid. 

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so že prejeli deset škatel tablet, sicer pa bo Nacionalni inštitut za javno zdravje zdravilo, ki je ta teden prišlo v Slovenijo, distribuiral bolnišnicam in lekarnam prihodnji teden.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je dobil prvih 1008 terapevtskih odmerkov zdravila za zdravljenje proti covidu-19 paxlovid podjetja Pfizer. 

»Pričakujemo, da bomo zdravilo v bolnišnice, ki zdravijo bolnike s covidom, in lekarne, kjer bo zdravilo bolnikom dostopno v največji možni meri in razpoložljivo v najbolj optimalnem časovnem razponu (dežurne lekarne) distribuirali od prihodnjega tedna,« so navedli za STA.

Zaradi »morebitnih nepredvidenih urgentnih potreb« je Nacionalni inštitut na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v tem tednu že odpremil deset škatel zdravila paxlovid. 

Stranski učinek – neprijeten okus v ustih

Kliničnem centru so to potrdili, Lejko Zupanc pa je v ponedeljek potrdila tudi, da so prvemu bolniku zdravilo že predpisali. Ob tem je pojasnila, da naj bi ob prejemu zdravila bolniki poročali o stranskem učinku - neprijetnem okusu v ustih. A prvi bolnik o tem za zdaj ni poročal, je dodala.

Sicer pa so na Inštitut navedli, da je predvideno naročilo še 5040 terapevtskih odmerkov tega zdravila po nacionalnem postopku. Poteka pa tudi skupno javno naročilo na ravni Evropske unije. 

Postopek tega še ni zaključen, niti ni znano, kdaj bo, naročenih pa je od 5000 do 10.000 terapevtskih odmerkov, so pojasnili. V pogovorih na ravni Evropske unije Slovenijo zastopa ministrstvo za zdravje.

Namenjeno rizičnim skupinam

Zdravilo paxlovid, ki je namenjeno preprečevanju bolnišničnega zdravljenja, bo namenjeno predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganjem za težji potek covida-19, je pojasnila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Zdravilo bodo uporabljali v skladu s protokolom. Kot je minuli teden pojasnila Lejko Zupanc, ta določa, da za prejem zdravila zadošča starost nad 60 let. 

Sprva bo zdravilo sicer namenjeno predvsem posameznikom s tveganjem za težji potek covida-19, torej kroničnim bolnikom in bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom.

Ob tem je opozorila, da nekateri bolniki zdravila ne bodo smeli prejemati, saj jemanje zdravila z jemanjem nekaterih drugih zdravil ni združljivo. »Poskrbeli smo, da bodo zdravniki in farmacevti vedeli, katera zdravila ne gredo skupaj,« je dejala.

Kot je pojasnila, bodo zdravilo predpisovali zdravniki, ki bodo prvi v stiku z bolnikom. To so zdravniki v ambulantah nujne medicinske pomoči, urgentnih ambulantah, covidnih ambulantah, zdravniki, ki hodijo na domače obiske bolnikov, pa tudi družinski zdravniki.

Hospitalizacije zmanjša za 80 odstotkov

Danes bodo po njenih besedah na Zdravniški zbornici Slovenije organizirali izobraževanje zdravnikov glede uporabe zdravila.
Predstojnica Lejko Zupanc je že avgusta pojasnila, da paxlovid glede na izkušnje iz drugih držav hospitalizacije zaradi covida-19 zmanjša tudi za 80 odstotkov. 

Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, tudi enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet.

V postopku je tudi dodatno naročilo za mesečne dobave zdravila remdesivir do konca leta 2022. Po podatkih Inštituta je bilo v avgustu na zalogi sicer 1944 terapevtskih odmerkov tega zdravila, ocena stroke pa je, da je letos potrebno še dodatno naročilo približno 10.000 odmerkov, so zapisali. 

Na zalogi pa je tudi še 490 terapevtskih odmerkov zdravila ronapreve.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice