Fotografija je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 20.5.2022 11:53
Na kariernem sejmu so se danes predstavili številni delodajalci. A za razliko od prejšnjih let, ko so brezposelni iskali zaposlitve, zdaj podjetja skoraj že s povečevalnim steklom iščejo delavce.

Karierni sejem je potekal v Hotelu City v Mariboru, organiziral pa ga je slovenski zaposlitveni portal Mojedelo.com. Na njem se je predstavilo več kot 50 različnih slovenskih in tujih delodajalcev. 

Obiskovalcem so bila na voljo zanimiva predavanja in delavnice na temo kariernega razvoja, izobraževanj in osebnostne rasti. Prav tako so lahko izkoristili ta čas za pogovor z delodajalci ter brezplačno karierno svetovanje.

Več ponudbe kot povpraševanja

Trenutno stanje na trgu dela pa, kot je bilo opaziti, predvsem za delodajalce, precej zahtevno. Več je namreč tistih, ki ponujajo delo kot pa tistih, ki iščejo zaposlitev.

Kot so na kariernem sejmu razložili delodajalci je trenutno primerne kadre težke dobiti, za bodoče sodelavce pa se morajo boriti. 

»Kot vemo je situacija z kadrom, predvsem z uspešnim, pravim kadrom, ki jih iščemo, kar tesna. Zato se moramo pač boriti za naše bodoče kandidate,« razloži Tihana Pukšič, vodja centralnih funkcij v GEA.

Na mariborskem kariernem sejmu so tako predvsem podjetja iskala svoje bodoče zaposlene, za razliko od prejšnjih let, ko so delavci iskali službe. 

Veliko obiskovalcev že zaposlenih, a iščejo boljše pogoje in nove priložnosti

Kar nekaj izmed obiskovalcev sejma je bilo že zaposlenih, na sejmu pa so le iskali priložnost, da bi dobili boljšo službo.

»Zato, da si pustim možnosti odprte, da me čim več podjetij pozna. Tako da če kdaj pride do težjih časov, da ma mogoče kdo moj življenjepis pa po sreči kaj dobim,« pove obiskovalka sejma. 

Glede na nizko brezposelnost, je takšnih, ki trenutno nimajo nobenega dela bolj malo. Delodajalci morajo tako vložiti veliko dela v to, da najdejo primerne kadre. 

»Beležimo rekordno nizko brezposelnost, kadrov primanjkuje. Tako, da je dejansko nekako moč če gledamo tehtnico bolj na strani iskalcev,« pojasni Nika Rakonja, vodja enote Strateški marketing Mojedelo.com.

In to moč iskalci zaposlitve tudi s pridom izkoriščajo, kar pomeni, da se morajo podjetja boriti za svoje bodoče sodelavce. Iskalci zaposlitve pa si lahko tako rekoč izbirajo delovna mesta.

V Sloveniji na voljo različna dela

Zaradi pomanjkanja kadra je v Sloveniji trenutno na voljo vrsto različnih del, vse od zahtevnih del, za katere je potrebno usposabljanje ali ustrezna izobrazba pa do lažjih del, del v proizvodnji.

Večina delodajalcev na vprašanje kakšna delovna mesta ponujajo in kakšne profile delavcev iščejo, odgovori z širokim seznamom prostih del.

»Mi smo iz branže polnilnih strojev oziroma polnilnih linij, tako da smo usmerjeni v specifično tehnični kader. Iščemo torej monterje, varilce, konstrukterje, tehnologe, lean menedžerje,« pove Tihana Pukšič, vodja centralnih funkcij v GEA. 

»Iščemo vse od inženirjev do tehnologov, mizarjev, lesnih tehnikov, CNC operaterjev. Tako, da spekter naših poklicnih kadrov je kar širok,« razloži Sandra Županec, direktorica podjetja Carthago.

»V tem trenutku iščemo delavce na zahtevnejših strokovnih delih ter delavce za enostavnejša proizvodna dela. Torej od konstrukterjev do razvojnih inženirjev, potrebujemo tudi delavce na področju nabave, planske službe, iščemo skupino vodje,« pojasni Melita Fartek, strokovna sodelavka za kadre v Elrad Electronics.

Zaradi boljše plače marsikdo našel delo v sosednji Avstriji

Ker je Avstrija relativno blizu in, ker tamkajšnji delodajalci ponujajo boljše pogoje dela ter boljšo plačo, se marsikateri Slovenec odloči, da gre raje kot v naša podjetja delat tja.

V nekaterih avstrijskih podjetjih je tako tudi do 60 odstotkov slovenskih delavcev.

Kot na kariernem sejmu pojasnijo delodajalci iz Avstrije, iščejo predvsem zdravstvene delavce, medicinske sestre, delavce za delo v domu ostarelih, gradbenike in delavce za proizvodnjo.

»Ogromno Slovencev prihaja k nam, in so tudi zelo zaželjeni. Kot opažamo, namreč Slovenci ne hodijo dosti na bolniške staleže in podobne zadeve, so odgovorni in zanesljivi,« razloži Manuela Sever, rekruterka pri Pflege mit herz.

Nekaj obiskovalcev vendarle prišlo pogledat možnosti za zaposlitev

Kljub trenutni situaciji s stanjem na trgu dela pa se je na kariernem sejmu vendarle našlo nekaj takšnih, ki so prišli pogledat možnosti za zaposlitev.

Med njimi tudi kar nekaj študentov, ki končujejo študij in iščejo prvo zaposlitev ali priložnost za pripravništvo.

»Malo, da preverim ponudbo dela, kmalu bom zaključili z fakulteto, tako da zanimivo, zanimive stvari,« pove eden izmed obiskovalcev.

»Ker iščem neko priložnost za poletno pripravništvo in me zanima, kaj mi lahko podjetja ponudijo. Zanima me predvsem delo programerja ali pa delo na nekem projektu, ki vključuje strojno učenje oziroma umetno inteligenco,« pojasni drug obiskovalec.

Več fotografij iz današnjega kariernega sejma Mojedelo.com pa si lahko pogledate spodaj. 

Starejše novice