Foto: Zveza za šport invalidov/IHF
Ljubljanainfo
Sob, 29.10.2022 11:57
Jokali smo od sreče, je Prekmurec Aljoša Škaper povzel občutke po osvojeni bronasti medalji na svetovnem prvenstvu v rokometu na vozičkih, ki je konec prejšnjega meseca potekalo v Egiptu.

Rokometna reprezentanca, ki jo vodi Uroš Zorman, je v Mariboru odprla kvalifikacije za evropsko prvenstvo, njihovi kolegi na vozičkih pa so se konec septembra s svetovnega prvenstva vrnili z bronom.

Slovenska reprezentanca v rokometu na vozičkih je bila konec septembra v Egiptu del prvega svetovnega prvenstva pod okriljem Mednarodne rokometne zveze IHF po igralnem sistemu tri plus ena. 

Ekipa Slovenije je v konkurenci šestih ekip osvojila bron. Zasedba selektorja Toneta Bariča se je na afriških tleh merila z Egiptom, Nizozemsko, Čilom, Indijo in Brazilijo, ki je potrdila naziv favorita in osvojila zlato medaljo.

Z bronasto medaljo se je iz Egipta vrnil tudi Aljoša Škaper. Prekmurec, ki zdaj živi v Ljubljani, je občutke po mednarodnem uspehu slovenske reprezentance strnil za Sobotainfo:

»Mislim, da se vsi še vedno povsem ne zavedamo tega uspeha. Pred svetovnim prvenstvom nismo vedeli, kako močne so druge reprezentance in kako igrajo. Znano nam je bilo, da Brazilci že od leta 2010 igrajo v sistemu tri plus ena, kar se je videlo tudi na prvenstvu, saj so osvojili zlato medaljo. 

Dobro smo se pripravili, na tekmah pa je bilo potrebnega tudi precej prilagajanja. Do zadnjega nismo povsem verjeli, čeprav smo upali, po zadnjem žvižgu pa smo jokali od sreče. Preplavila so nas neverjetna čustva.«

Posebni občutki ob igranju himne

»Naš kapetan Nenad Stojaković mi je pred prvenstvom dejal, da bomo na svetovnem prvenstvu zastopali Slovenijo, zadaj na dresu pa s priimkom predstavljamo svojo družino. Na to sem se spomnil večkrat, zato sem skušal na prvenstvu dati še več, kot sem zmožen. 

Nekateri igrajo reprezentančno košarko, zato že poznajo te občutke, jaz pa sem prvič doživel to, da sem pred tekmo prepeval himno. Že celotna ceremonija pred tekmo z igranjem himne poskrbi za posebne občutke,« se spominja Aljoša.

Kot pravi, zase nerad uporablja naziv invalid, ampak ima raje, če mu rečemo uporabnik vozička. Le-ta ga spremlja od nesreče v začetku leta 2013, kljub temu pa ni izgubil pozitivne energije.

Pred nesrečo član Nogometnega kluba Rakičan in Kluba malega nogometa Vivat Černelavci je bil že prej vsestranski športnik, ko ni brcal okroglega usnja, pa je rad sedel na kolo ali skočil v bazen. Športu je ostal zvest tudi po tem, ko od nesreče naprej uporablja voziček:

»Leta 2019 se je vse skupaj pričelo z rokometnim turnirjem v Zagrebu. Bili smo kar zagnani, polni elana, govorilo se je tudi o ustanovitvi kluba ali dveh, vendar je nato vse skupaj zaustavila epidemija koronavirusa. 

Letos poleti nas je mednarodna zveza povabila na prvo svetovno prvenstvo, ki je prvič potekalo po sistemu igranja tri plus ena, prej se je igralo pet plus ena. Vsi upamo, da bo to svetovno prvenstvo odskočna deska za prihodnost. Želimo si rednih treningov in novih tekmovanj.«

S spremembo sistema do hitrejše igre

Predstavniki naše države so prav s svetovnimi prvaki odigrali uvodno tekmo prvenstva, v rednem delu prvenstva pa so premagali izbrano vrsto Nizozemske in Indije. S tem so si priigrali tekmo za tretje mesto, v kateri so bili boljši od reprezentance Čila.

Tekme na svetovnem prvenstvu so bile razdeljene na dva polčasa, ki sta trajala deset minut. Zmagala je ekipa, ki je dobila oba polčasa, ob izenačenju je sledil petminutni podaljšek. 

Na turnirju so sodelovale mešane ekipe, v kader za tekmo sta morali biti uvrščeni dve predstavnici nežnejšega spola, vsaj ena pa je morala biti tudi med četverico na igrišču.

Aljoša Škaper razlaga, da je rokomet na vozičkih po spremembi igralnega sistema postal precej bolj dinamičen kot pa prej, ko je ekipo na igrišču sestavljajo kar šest posameznikov:

»Želja je, da se gre v hitrejši, atraktiven in dinamičen rokomet. V prejšnjem sistemu je bilo težko prebiti pet vozičkov na šestmetrski črti. 

Zdaj se igra na več protinapadov, ob zadetku se lahko nova akcija prične brez izvajanja sredine in lahko takoj vržemo na gol, če je bil vratar nasprotnika z ekipo v napadu. 

Atraktivni goli štejejo dvojno, igra je podrejena temu, da jo ustvarimo zanimivo tudi za gledalce. Sistem pet plus ena je bil precej bolj taktičen, težje je bilo priti do metov proti golu.«

Ambasodorji rokometa na vozičku

Ob našem sogovorniku so barve Slovenije v Egiptu zastopali še Matej Arh, Milan Slapničar, Klemen Lokar, Jovita Jeglič, David Škorjanc, Tanja Cerkvenik, Anton Zakrajšek in kapetan Nenad Stojaković, v preteklosti tudi reprezentant »klasičnega« rokometa. 

Reprezentančni štab so ob že omenjenem selektorju Tonetu Bariču tvorili še trije člani reprezentance, tehnični vodja Jožef Jeraj, fizioterapevtka Azra Imamović ter vodja ekipe Maja Užmah.

So vsi našteti tudi nekakšni vzorniki za vse, ki jim je življenje za sopotnika namenilo tudi voziček? 

»Morda sem to včasih dojemal tako, morda kdo, ki je bil že prej športnik, na to gleda tako. Neradi se izpostavljamo v tem smislu, da smo inspiracija. 

S športom se v prvi vrsti ukvarjamo zaradi sebe, morda tudi zaradi socializacije in druženja, ne pa zato, da bi se komurkoli dokazovali. Recimo temu, da smo ambasadorji rokometa na vozičku, ki je dokaj novi šport,« odgovarja Aljoša.

Veseli so novih obrazov

O Aljoši smo na Sobotainfo poročali že pred leti, saj je bil aktivno vpet v več različnih projektov na področju osveščanja glede dostopnosti za uporabnike vozičkov. Med drugim je tudi avtor spletne strani pridem.si in aplikacije Ljubljana by wheelchair.

»Na poklicnem področju želim nadaljevati s projekti, v katere sem vključen. Še vedno manjka precej informacij, kako dostopni so različni objekti, storitve ali turistične destinacij. Želim nadaljevati poslanstvo na tem področju,« Aljoša pravi o načrtih za prihodnost.

Življenjski cilji v bodočnosti pa so povezani tudi s športnim področjem. Čeprav prilagojeni vozički za športno udejstvovanje niso najcenejša naložba, Aljoša s somišljeniki vabi radovedneže na treninge:

»Vztrajati hočem tudi v rokometu, morda še pomagati pri dvigu prepoznavnosti te športne panoge. To priložnost bi izkoristil, da povabim vse, ki bi se radi preizkusili v rokometu. 

Na voljo je še nekaj vozičkov, rokomet pa ni namenjen samo tistim s poškodbo hrbtenjače, ampak tudi parašportnikom z drugimi poškodbami. Veselimo se novih obrazov, tudi če se želijo zgolj preizkusiti v rokometu.«

Več informacij o tem športu in terminih treningov lahko pridobite tudi na Rokometni zvezi Slovenije, ki je slovensko reprezentanco podprla že pred svetovnim prvenstvom.

Starejše novice