Foto: Zdravko Turk
Peter Dominko
Pet, 31.3.2023 20:00
Četa Matjaža Keka je kvalifikacije za evropsko prvenstvo odprla z dvema zmagama, aprila pa se bo znova zbrala tudi ženska reprezentanca. Prvič bo del izbrane vrste tudi Nuša Vidrih, vsega 16-letna vratarka ŽNK Radomlje Medex.

Ženska nogometna reprezentanca Slovenije na jakostni lestvici FIFA pleza vse višje, marca se je povzpela na 40. mesto, kar je najvišje doslej.

Slovenske nogometašice so se februarja izkazale na mednarodnem turnirju v Turčiji. V konkurenci Uzbekistana ter Zambije in Južne Afrike, ki bosta poleti nastopili na svetovnem prvenstvu, so osvojile prvo mesto, aprila pa jih čakata novi preizkušnji.

Ekipa selektorja Boruta Jarca se bo 7. aprila na Brdu pri Kranju pomerila z Romunijo, štiri dni kasneje pa bo gostovala še pri Belgiji. Gre za reprezentanco, ki na jakostni lestvici FIFA zaseda 19. mesto in s tem spada med najboljše evropske ekipe.

Selektor bo nekajdnevne priprave izkoristil tudi kot pripravo na pričetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025, prvič pa bo pod svojim okriljem pozdravil Nušo Vidrih, šele 16-letno vratarko ŽNK Radomlje Medex.

Presenečena in hvaležna

»Nad vabilom sem bila prijetno presenečena. Mislim, da se sprva sploh nisem zavedala, kaj se je zgodilo. Sem zelo hvaležna za takšno priložnost, zavedam se, da je to velika čast,« je priznala mlada vratarka, ki je po stažu še kadetinja.

Ob vrstnici Zari Kramžar, ki v letošnji sezoni nase opozarja v dresu Rome in ima že nekaj izkušenj s člansko izbrano vrsto, bo na aprilskih pripravah najmlajša igralka v reprezentanci Slovenije. 

Borut Jarc je v izjavi za spletno stran Nogometne zveze Slovenije dejal, da želijo na pripravah preveriti, iz kakšnega testa je. Kaj od aprilske reprezentančne akcije pričakuje najstnica iz Kočevja?

»Želim pustiti dober prvi vtis, tako pri strokovnemu vodstvu kot tudi igralkah ter dokazati, da me selektor ni zaman uvrstil na seznam,« odgovarja Nuša.

Ena od treh reprezentantk iz vrst ŽNK Radomlje

Nuša Vidrih je ena od treh igralk članske ekipe ŽNK Radomlje Medex, ki so bile povabljene na tokratno reprezentančno akcijo. Ob njej klubske barve zastopata še Živa Galjot in Sara Gradišek, ki imata že nekaj izkušenj s pripravami izbrane vrste. 

»Mislim, da mi bo zaradi njiju veliko lažje, saj ju najbolje poznam, za razliko od mene pa imata že nekaj izkušenj s člansko reprezentanco,« meni čuvajka radomeljske mreže, ki je pred dnevi nastopala v dresu kadetske reprezentančne selekcije.

Slovenske kadetinje so pozitivno presenetile že z uvodno zmago v dvoboju z Avstrijo. Po slavju v obračunu s Slovaško je o uvrstitvi na evropsko prvenstvo odločala tekma s Švico, ki pa so jo naša dekleta izgubila.

Za preboj na prvenstvo stare celine se bodo aprila borile tudi mladinke, v dresu Slovenije pa bo nastopilo šest Radomljank, Ana Gerjolj, Tajda Hlebec, Margit Kosirnik, Noelle Vilčnik, Maša Osojnik in Laura Šenk. Nika Bazjak in Jona Javorič sta uvrščeni na čakalno listo.

Še pred reprezentančnim zborom z Muro

Še pred pričetkom reprezentančnih priprav bodo Radomljanke odigrale domačo ligaško tekmo z ŽNK Mura Nona. Sobočanke so se marca v Radomljah namučile za zmago, kar je dober obet pred novim obračunom. 

Zasedba klubskega stratega Aljaža Gornika se je z dobro igro izkazala tudi v prvem polčasu zadnje ligaške preizkušnje. Dekleta v rumenem so v Šiški nadigrala Olimpijo, Ljubljančanke pa so v nadaljevanju tekme prišle do zmage.

»Menim, da je v ekipi viden napredek, igralke sledijo dogovorjenim napotkom. Prepričana sem, da bo to v naslednjih tekmah še bolj vidno, s tem pa bodo prišle tudi točke in želeni rezultati,« je optimistična novopečena reprezentantka.

Nuša in soigralke se bodo na reprezentančnih pripravah zbrale v ponedeljek, petkova tekma z Romunijo pa bo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odigrana ob 15. uri.

Kot že zapisano, bo še pred tem na sporedu nova ligaška preizkušnja, sobotni dvoboj Radomljank in Sobočank se bo pričel ob 16. uri.

Starejše novice