Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Čet, 30.3.2023 16:00
Meščan se je na Pobudah meščanov pritožil nad tem, da so ljubljanske restavracije med vikendom velikokrat zaprte. Meni, da je slednje nedopustno in da ne domačini ne turisti tega ne razumejo.

Meščan se je nedavno obrnil na Mestno občino Ljubljana. Zanima ga, ali lahko občina oblikuje priporočila, s katerimi bi spodbudili lastnike restavracij k temu, da delajo med vikendom, saj zaprte restavracije negativno vplivajo na turizem v prestolnici.

»Velikokrat gostim prijatelje in znance, ki prihajajo iz tujine, največkrat preko vikenda. Po obdobju covida opažam, da je veliko restavracij ob nedeljah zaprtih, kar je zlasti v centru mesta nedopustno, saj turisti pa tudi domačini tega dejstva nikakor ne razumemo.

Ali lahko Mestna občina Ljubljana oblikuje neka priporočila, da se vsaj v centru mesta spodbudi lastnike restavracij, da delajo tudi za vikende in praznike?«

Trpi zato tudi turizem?

Z Mestne občine Ljubljana odgovarjajo, da je v interesu občine in Javnega zavoda Turizem Ljubljana to, da so gostinski lokali odprti vse dni v tednu, saj to mestu daje živahen utrip, zaposlenim in lastnikom lokalov pa zaslužek.

Po neformalni poti poskušajo torej spodbujati prav to, o čemer meščan piše v pobudi, vendar pa je odločitev o tem, koliko dni bo lokal zares odprt, povsem odvisen od lastnika. 

»Pravno podlago za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov, na podlagi 12. člena zakona o gostinstvu zagotavlja državni Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.

Prvi odstavek 2. člena tega pravilnika pa določa, da gostinec obratovalni čas gostinskega obrata določi samostojno v skladu s svojimi poslovnimi interesi, seveda ob upoštevanju določb tega pravilnika.

Mestna občina Ljubljana je na podlagi državnega pravilnika sprejela mestni odlok o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se slednje opravlja.

Naj dodamo še, da smo v Ljubljani tudi zaradi naših prizadevanj priča pravemu gastronomskemu razcvetu, kar v prvi vrsti dokazujeta restavraciji Strelec ter Atelje, ki sta dobitnici Michelinove zvezdice.

Seveda pa jima sledi še vrsta drugih restavracij, ki dvigujejo nivo gastronomske ponudbe našega mesta. Zato ne čudi, da se številni domači in tuji ocenjevalci strinjajo, da je ljubljanska gostinska in trgovska ponudba raznolika, kvalitetna in nudi številne presežke.«

Prav z namenom razvoja gastronomije so v Mestni občini Ljubljana in Turizmu Ljubljana razvili blagovno znamko Gourmet Ljubljana, v sklopu katere spodbujajo domače in tuje sladokusce, da spoznajo okolje avtentične Okuse Ljubljane, okusijo Ljubljanski zajtrk in se zanesejo na kakovost in varnost, ki jo zagotavlja znak Ljubljanska kakovost – LQ Ljubljana.

Svojo mednarodno prepoznavnost v svetu gastronomije krepijo tudi s prireditvijo European Food Summit, ki združi vse, ki v svetu gastronomije kaj veljajo. K prepoznavnosti naše gastronomske ponudbe v svetu pa je pripomoglo tudi dejstvo, da so v (sicer covidnem letu 2021) v Sloveniji nosili naziv Evropske gastronomske regije.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Miha (nepreverjen)

Naj on dela ob nedeljah

Haaaha (nepreverjen)

Pa vi delajte od /do . Ali pa naj vsak drugi iz ulice pride v pomoč v kuhinjo . Lp

Anton (nepreverjen)

Dajte no spet ena izmišljitina. Če bi gostinci videli priložnost zaslužit med vikendi bi lokali bili pravgotovo odprti. Tko pa za enega, ki ne ve kam bi se dal, prav gotovo ne bodo odpirali lokalov.

Doh (nepreverjen)

Ce ne bi kronicno primankoval delovne sile, bi vecina delala. Sam ce delavcem ne mores zagotoviti niti enega prostega dneva, se te k mas, bos zgubu.

Starejše novice