Termin

Na PLAC-u se ponovno obeta večer poezije! Tokrat nas čaka predstavitev treh novih pesniških zbirk izpod peres Andreje Štepec (Jesenožki (jst sm tok utrujena)), Nejca Bahorja (Alarm, Bik!) in Blaža Božiča (mleček, žbunje: grobovi v njem). Mestoma znajo branje pesmi podpreti šlagerji in nekaj hrupa, zagotovo pa bo večer zaznamovala prava mera pesniške patnje in domačega vina.

Nastopajoči častijo nekaj pijače in prigrizkov, vsi pa ste lepo vabljeni tudi k BYOB podpori skupnemu praznovanju ob izidu novih pesniških zbirk in k podpori PLAC-u, novi participativni avtonomni coni v Ljubljani!

***

Andreja Štepec je poleti leta černobilovega rojena Jeseničanka. Magistrirala je iz italijanskega jezika in književnosti in je profesorica pedagogike in andragogike. Objavljala je v revijah, kot so I.D.I.O.T., Sex Zin in Lud Literatura, njena poezija pa je prevedena v nemški, ruski, angleški, albanski, madžarski, češki in španski jezik. Gostovala je na različnih festivalih po Evropi, od Prage, Londona do Brașova v Romuniji itd. Pri založbi LUD Šerpa je 2018 izdala pesniški prvenec z naslovom Edit Paf, ki je bil leta 2019 izbran za kritiško obravnavo na Festivalu Pranger. Prevaja iz italijanskega in angleškega jezika in ustvarja video poezijo. Živi in dela v Ljubljani, a se redno vrača na rodne Jesenice.

V drugi pesniški zbirki Jesenožki (jst sm tok utrujena) se za razliko od prvenca, Edit Paf, Andreja Štepec bolj izrazito spogleduje s konkretno situacijo zadnjih nekaj let, z distanco, ki se je v človeških odnosih še poglobila, metaforično zarezala globlje, na kar se referira tudi naslov zbirke. Hkrati se tematika in naslov navezujeta na Jesenice, njihov sociološki in kulturni zarez preko odraščanja in vračanja nazaj v rodni kraj v odraslih letih in podoživljanja otroštva ter povsem preprosto na jesen kot letni čas razkroja, ki obenem nudi možnost pomiritve od razburkanega poletja, od »pregretih« dogodkov in omogoča pobeg v lahkotnejše dihanje in nov začetek.

***
Nejc Bahor-Biga (1987) je rojen v Novem mestu. V Ljubljani je opravil izobraževanje na področju grafičnega oblikovanja (SŠOF) in multimedije (Zavod Hera). Dela kot oblikovalec, radijski napovedovalec in publicist, posveča se tudi konceptualnemu glasbenemu ustvarjanju. Svoje pesmi prebira na različnih dogodkih (I.D.I.O.T., Mlade Rime, Ignor, Dan poezije itn.) in objavlja v publikacijah in zbirkah (I.D.I.O.T., IgnorZine, Dumspiro). V posebni izdaji I.D.I.O.T. je preveden v angleščino. Leta 2020 je pri neodvisni spletni založbi kreten.si izdal prvenec Ljubav i rat

V svoji drugi pesniški zbirki Alarm, Bik! avtor nadaljuje z neusmiljenim raziskovanjem psiho-socialnih plasti študentskega oz. delavskega življenja, neobhodno povezanega z erotiko, nočnim življenjem, mediji, omamnimi substancami, in revnejšimi sloji družbe. Druga zbirka bo izšla decembra pri KUD Samosvoj.

***

Blaž Božič, rojen leta 1991 v Ljubljani, je pesnik, glasbenik, klasični filolog in prevajalec. Končal je študij primerjalnega jezikoslovja in stare grščine, trenutno pa je doktorski študent na Oddelku za klasično filologijo FF v Ljubljani, kjer pripravlja disertacijo na temo zadnjega epa antike, Epa o Dionizu Nonosa iz Panopole. Sicer deluje tudi kot literarni prevajalec (iz stare grščine, madžarščine, nemščine, nizozemščine in osmanske turščine), kot kitarist skupine nevemnevem in človek za eksperimentalnim breakcore-glitchcore projektom SsmKOSK pa je zavezan tudi področju glasbe in zvoka.

Izdal je chapbook Grč (KUD Kentaver, 2011) in pesniški zbirki Potem smo si vranice odprli na nežno valujoči livadi (KUD France Prešeren, 2013) ter K območnim poročilom (Center za slovensko književnost, 2016); mleček, žbunje: grobovi v njem, ki je letos jeseni izšla pri Centru za slovensko književnost, je njegova tretja pesniška zbirka.