Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 9.5.2023 18:43
Avstrija z najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v zgodovini.

Pred kratkim objavljeno poročilo Eurostata potrjuje problematiko pomanjkanja delavcev v Avstriji - s 4,6 odstotka ima najvišji delež prostih delovnih mest v Evropi. Povprečje v Evropski uniji je 2,8 odstotka, so danes sporočili z avstrijskega gospodarskega ministrstva.

Na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih skoraj 113.000 prostih delovnih mest.

Najvišji delež prostih mest in najvišja stopnja zaposlenosti vseh časov

Hkrati pa ima Avstrija najvišjo stopnjo zaposlenosti vseh časov. »Trenutno beležimo rekordno zaposlenost z več kot 3,9 milijona zaposlenih. To pomeni, da je zaposlenost skoraj pet odstotkov višja kot pred pandemijo leta 2019,« je ob današnjem mednarodnem prazniku dela po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal minister za gospodarstvo Martin Kocher.

Zaposlenih je okoli 77,5 odstotka prebivalcev Avstrije. To je predvsem posledica povečanega zaposlovanja žensk. Po zadnjih podatkih je stopnja zaposlenosti moških 83,3-odstotna, žensk pa 71,6-odstotna. Najvišjo stopnjo zaposlenosti moških so v Avstriji beležili v 60. letih prejšnjega stoletja, namreč 87,3-odstotno.

»Hkrati opažamo tudi, da se zaposlovanje povečuje v vseh starostnih skupinah, tudi pri starejših od 50 let. Vse več ljudi dela v Avstriji,« je dodal Kocher. A kot je opozoril, v državi še vedno potrebujejo delavce iz tujine, da bi lahko pokrili naraščajoče potrebe po delovni sili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice