Fotografija je simbolična.
STA
Čet, 9.6.2022 07:51
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je doslej potrdila več kot 1000 primerov opičjih koz v 29 državah, ki niso endemične za to bolezen. Nevarnost, da se opičje koze uveljavijo v državah, ki niso endemične, je realna.

»Tveganje, da bi se opičje koze razširile v neendemičnih državah, je resnično,« je na novinarski konferenci povedal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dejal je, da organizacija ne priporoča množičnega cepljenja proti virusu. Doslej niso poročali o nobenem smrtnem primeru zaradi izbruhov, je še dodal.

Na redkih mestih, kjer so cepiva na voljo, jih uporabljajo za zaščito tistih, ki bi lahko bili izpostavljeni, na primer zdravstvenih delavcev. Tedros je dodal, da bi lahko razmislili o cepljenju po izpostavitvi, najbolje v štirih dneh, za bližnje stike z večjim tveganjem, kot so spolni partnerji ali člani gospodinjstva.

Svetovna zdravstvena organizacija bo po besedah Tedrosa v prihodnjih dneh izdala smernice o klinični oskrbi, preprečevanju in obvladovanju okužb, cepljenju in zaščiti skupnosti.

Opičje koze endemične v Afriki

Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v nekaterih državah zahodne in srednje Afrike, od maja pa so jih zaznali tudi v drugih državah, tudi v Evropi.

Bolezen se širi s tesnejšim neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev.

Starejše novice