Bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo bo ena od zvezdniških gostij festivala (foto: Jennie Scott).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 27.2.2023 09:43
Zvezdniška literarna imena, številni kulturni dogodki in vrhunci literature po dostopnih cenah - vse to že tradicionalno prinaša Festival literature sveta Fabula.

Letos se obeta jubilejna edicija Festivala literature sveta – Fabula, saj bo festival na sporedu že dvajsetič.

Festival bo z začetkom v sredo, 1. marca, en mesec, do konca marca, potekal na različnih lokacijah v Ljubljani in nekaterih krajih po Sloveniji.

Poleg jedra festivala, ki ga predstavljajo pogovori s priznanimi tujimi avtoricami in avtorji, ki bodo ob tej priložnosti obiskali Slovenijo, organizatorji vsako leto poskrbijo za bogat spremljevalni program, ki sega na različna področja, vsa pa povezuje literatura.

»Fabula nagovarja najširše bralno občinstvo vseh starostnih skupin. Tako denimo za starejše, ki bivajo v nekaterih ljubljanskih domovih, pripravljamo bralne matineje, s katerimi bomo bralkam in bralcem v tretjem življenjskem obdobju približali gostujoče Fabuline avtorje in jim popestrili vsakdan,« je na novinarski konferenci povedala izvršna producentka festivala Barbara Zonta.

Ambiciozna ideja, ki je postala tradicija

Festival Fabula se že dvajset let odvija pod okriljem založbe Beletrina. Njen programski direktor Aleš Šteger se je na predstavitvi letošnjega programa Fabule ozrl dvajset let v preteklost, ko so z mislijo na to, da bi Ljubljana in Slovenija nujno potrebovali festival z velikimi imeni svetovne literature, zasnovali Fabulo.

»Ob ambiciozno zastavljenem programu festivala nam uspeva ohranjati nizko ceno knjig gostujočih avtorjev, ki vsako leto izidejo v Fabulini zbirki, veseli pa nas tudi, da uspešno sodelujemo s številnimi institucijami.«

In res: Fabuline žepnice so gotovo eden najbolj priljubljenih delov Fabule, saj vrhunska dela svetovnih avtorjev slovenskemu občinstvu prinašajo le za 10 evrov na knjigo, ob tem pa so vsakokrat tudi izvirno oblikovane (za letošnjo vizualno podobo Fabule in knjig je poskrbel oblikovalec Matija Medved, prejšnje edicije so med drugim oblikovali znani ilustratorji Eva Mlinar, Jernej Stritar, Jure Brglez in drugi) in ravno prave velikosti, da jih lahko pospravite skoraj v vsako torbico.

Letošnja Fabulina zbirka prinaša naslove Manifest: nikdar odnehati Bernardine Evaristo, Satanov tango (László Krasznahorkai), Terenske raziskave ukrajinskega seksa Oksane Zabužko, Bojevniki Cristine Garcia Morales, Stekleni vrt Tatiane Țîbuleac in Mestece Galveias (José Luís Peixoto).

Vir: Beletrina

Fabula, ki letos nosi slogan (re)konstrukcije spomina, se tudi letos povezuje z Vodnikovo domačijo, ki jo upravlja zavod Divja misel. Kot je povedala Tina Popović, direktorica zavoda, bodo na Vodnikovi domačiji na zajtrku z mladimi gostili Cristino Morales in Bernardine Evaristo, pripravljajo pa tudi delavnice pisanja s Katjo Gorečan.

Prav tako so že zaživeli Glasovi Fabule na vrtu Društva slovenskih pisateljev, posebna instalacija, ki jo je pred tremi leti v sodelovanju Fabule s pisarno Ljubljana – Unescovo mesto literature postavila ekipa Prostoroža in ki v poslušanje ponuja posnetke knjig gostujočih avtorjev.

Umetniški vodja Fabule Aljaž Koprivnikar poudarja, da Fabula v prvi vrsti skrbi za prenos svetovne literature v slovenski prostor tako z gostovanji avtorjev in avtoric kot tudi s knjižnimi izdajami njihovih del.

»Poleg tega poskušamo biti vsako leto čim bolj inovativni v izgradnji programa, v preteklosti smo tako zasnovali že omenjeno zvočno instalacijo Glasovi Fabule, lani smo pripravili projekt Fabula fotelj, namenjen starejšim, ki ga bomo nadaljevali tudi letos, kot novost pa smo zasnovali posebno interaktivno instalacijo Napiši svojo Fabulo, ki bo nastala v sodelovanju s Cukrarno. Ker je eden izmed temeljnih ciljev festivala širjenje bralne kulture, se vsako leto skupaj z bralci razveselimo Fabulinih žepnic, ki so na voljo po enotni ceni deset evrov za knjigo. S tem uresničujemo cilj, da je branje dostopno vsakomur.«

Vsi dogodki festivala bodo za obiskovalce brezplačni.

Vir: Beletrina

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice