Vir: Mestna občina Ljubljana
Ljubljanainfo
Sre, 15.11.2023 07:00
Ob grajenju novega športnega centra na območju Kopališča Ilirija, se zaskrbljeni občan sprašuje, kaj bo to pomenilo za ptice. Te se lahko zaletijo v steklene površine.

Na območju Kopališča Ilirija se bo zgradil popolnoma nov športni center, ki bo poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena z vsemi spremljajočimi prostori obsegal še Muzej Stanka Bloudka, večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe in tako še naprej združeval in ohranjal sedanjo dejavnost plavanja in ostalih športnih aktivnosti na tem območju. 

V podzemni garaži bodo uredili parkirna mesta, na novo pa bodo uredili tudi zeleno okolico

Hkrati bodo z novogradnjo sledili zahtevam varovanja kulturne dediščine in ohranili pročelje sedanje stavbe ter z oživitvijo Lattermanovega drevoreda na novo povezali park Tivoli z mestom.

Kaj pa morebitni trki ptic v steklene površine? 

Ker bo nova stavba steklena, se občan na spletni strani Mestne občine Ljubljana Pobude meščanov sprašuje, kako se bodo ob tem preprečili morebitni trki ptic v steklene površine. 

Služba za razvojne projekte in investicije pa zaskrbljenemu občanu ob tem odgovarja, da v sodobni arhitekturi dokaj pogosto srečujemo steklene stavbe. 

»Starejša predstavnica podobne situacije v naši bližini, kjer je streha na steklenih stenah, je na primer dvorana Gospodarskega Razstavišča, kjer kupola sloni na steklenih stenah z alu profilacijo iz vseh strani. Popolnoma steklen je na primer tudi novi hotel Plaza nasproti hotela Intercontinental, kot primer visoke stavbe v stekleni izvedbi, Kongresni center brdo pri Kranju in podobni primeri,« so zapisali v odgovoru.

Ob tem pojasnjujejo, da bodo za zasteklitvijo v omenjenem primeru screen roloji, primarna konstrukcija, razlika v osvetlitvi notranjosti in zunanjosti, odsevi stekel, ki bodo enotno stekleno fasado do neke mere razdrobili in opozarjali bližajoče se ptice. 

»Do trkov na velikih stavbah lahko pride, je pa množičnost tega pojava odvisna od več dejavnikov, ki jih je težko v naprej predvideti,« še izpostavijo.

Poudarijo pa, da bi »zavračanje in neuporaba steklenih površin, ki v bivalno okolje, v našem primeru javne stavbe, prinaša svetlobo kot preventiva, da do zgoraj opisane problematike sigurno ne bi prišlo, pa bi bil nesorazmeren ukrep.« 

V primeru, da pa bi do tega pojava v specifični situaciji začelo prihajati v kritični masi, bodo preučili dodatne možnosti opozarjanja ptic, kot so dodatne folije silhuete in podobno, vendar je njihovo smotrnost v naprej težko določiti.

Starejše novice