Obglavljenje dreves na Rjavi cesti
Ljubljanainfo
Tor, 20.2.2024 14:24
Obglavljenje dreves na Rjavi cesti je očitno bilo kaplja čez rob.

Lani oktobra smo poročali o obglavljenju dreves ob parkirišču na Rjavi cesti, ki so metala senco na pločnik nasproti tamkajšnjega vrtca.

Poseg je dvignil kar nekaj prahu. Pozneje se izkazalo, da drevesa niso bila v lasti Mestne občine Ljubljana in da niso bila vključena v načrt vzdrževanja javnih zelenih površin. Mestna občina Ljubljana prav tako ni naročila obglavljanja dreves, so pa poudarili, da se trudijo, da bi ohranili vsako drevo, »posebej tista, ki so že dosegla določeno starost in s tem tudi velikost«.

Dreves sicer ne obrezujejo oziroma odstranjujejo, da bi zmanjšali količino odpadlega listja, semen, plodov in drugih nevšečnosti, kot tudi ne zaradi senčnosti ali zakrivanja pogledov. 

Odstranjujejo pa suha, poškodovana ali kako drugače nevarna drevesa.

Ne bo šlo več na lastno pest

Ob obglavljenje dreves se je danes obregnil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je dejal, je nekdo to na Rjavi cesti storil »brez stroke«.

»To je bil res umor dreves na celi ulici,« je dejal župan in dodal, da ne ve, kaj ne bil povod za to.

Zato je, kot je še dejal, v pripravi odlok, po katerem bodo morali lastniki pred tovrstnimi posegi dobiti soglasje od ustreznih inštitucij.

Komentarji (6)

Tomaz33 (ni preverjeno)

Vse lepo in prav, če nebi bil ravno MOL najhujši.
Precej ironično se sliši tale novica.

frizer (ni preverjeno)

MOL in Janković naj pomete pred svojim pragom, naj pogleda kaj dela na javnih površinah, najverjetneje lastniki imajo svoje razloge zakaj so to storili. Drugače pa navedek MOL "Odstranjujejo pa suha, poškodovana ali kako drugače nevarna drevesa." Malo raziskovanja in Google street view: cela vrsta gnilih pod balkoni.
https://www.google.com/maps/@46.0562664,14.575891,3a,53.8y,167.33h,80.7…

Roberto45 (ni preverjeno)

Samo vprašanje časa je kdaj bo izdal odlok kdaj smeš i na katero višino pokosit trato na zasebni parceli.

Boki spoki (ni preverjeno)

Palica ima vedno dva konca. Drevesa so seveda pljuča mesta, a ne smejo biti zapuščena ali nevarna. Tudi ni smiselno, da zakrivajo razgled in da zakrivajo dostop sončnim žarkom, ki znatno vplivajo na porabo energije pozimi. Poleti se sonce lahko zasenči s senčili, pozimi pa je vsak sončni zarek, ki ga drevesa zakrivajo, stran vržen denar za dodatno energijo.

Vlada (ni preverjeno)

Ali misli da je v srbiji

Ljubljančan (ni preverjeno)

In bo stroške tud nosila mol?

Starejše novice