Foto: Mestna občina Ljubljana
zalastritof
Tor, 6.7.2021 15:42
Južni del Grajskega griča v prestolnici po novem krasi delček Plečnikove zapuščine. Replika čebelnjaka arhitekta Jožeta Plečnika.

Ljubljanska Čebelja pot, ki je bila leta 2016 zasnovana v okviru projekta Zelena prestolnica Evrope, ima novo pridobitev.

Pot so namreč obogatili s Plečnikovim čebelnjakom. Gre za repliko z dvorca v Lanem blizu Prage na Češkem, ki ga je arhitekt Jože Plečnik v tridesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval ob ureditvi rezidence prvega češkega predsednika Tomáša Garriguea Masaryka, so zapisali na občinski spletni strani.

Čebelnjak ima obliko paviljona. Zanj bo skrbelo kar Čebelarsko društvo barje.

Kje najdete novi čebelnjak?

Čebelnjak stoji na južnem delu Grajskega griča, od tam pa se razprostira pogled na Ljubljansko barje. 

V Ljubljani trenutno živi okrog 40 milijonov čebel

Samo znotraj avtocestnega obroča je 125 čebelnjakov ali stojišč na terasah, s skoraj 800 panji. V tem zgodnjem poletnem času, ko je v enem panju do 50 tisoč čebel, je v Ljubljani trenutno blizu 40 milijonov čebel.

Mestna občina Ljubljana se za naziv Čebelam najbolj prijazna občina poteguje že več let. Enkrat je bila na tretjem mestu, dvakrat na drugem, dvakrat pa na prvem mestu.

Ste vedeli, da med pridelujejo tudi na strehi Cankarjevega doma?

Cankarjev dom štejemo pod enega od začetnikov urbanega čebelarstva pri nas. Deluje od pomladi 2011. 

Tamkajšnje čebela na panj običajno iztočijo od 40 do 100 kilogramov medu letno. Gre za med s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, ki so jo pridobili leta 2015.

Populacija čebel se zmanjšuje

Čebele so izjemno izpostavljene boleznim in škodljivcem, naraščajoče število prebivalstva pa povzroča krčenje njihovega življenjskega prostora. Ogrožajo jih tudi podnebne spremembe.

Starejše novice