STA
Sob, 6.1.2024 09:55
Po decembrski Ptujski pravljici so se na Zavodu za turizem Ptuj že lotili zaključnih priprav na 64. Kurentovanje.

Na Zavodu za turizem Ptuj so se po uspešno zaključeni organizaciji decembrskih dogodkov s Ptujsko pravljico že lotili zaključnih priprav na letošnje že 64. Kurentovanje. 

Festival se namreč začenja že čez slab mesec in bo potekal med 3. in 13. februarjem. Kurentom se bodo pridružile številne pustne in obredne maske iz Slovenije in tujine.

Kurentovanje je kot mednarodni etnološki festival postalo nepogrešljiv del evropskega karnevalskega koledarja.

Ena od osrednjih prireditev bo otvoritvena etno povorka, srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine.

Na pustno nedeljo, 11. februarja, bo znova potekala mednarodna karnevalska povorka, ki vsako leto privabi več desettisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine ter upravičuje sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji.

Foto: Jure Banfi

Na omenjenih dveh najznamenitejših in najbolj množičnih povorkah bo nastopilo deset skupin, članic združenja Evropskega združenja karnevalskih mest iz osmih držav. 

Ob kurentih se bodo na Ptuju predstavile še tri tuje skupine, ki so prav tako pod zaščito Unesca.

Ob osrednjih dogodkih bo letošnje Kurentovanje predvsem ob večerih spet gradilo na približevanju avtohtonih pustnih likov obiskovalcem. 

Organizatorji izpostavljajo Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se ti zberejo v največjem številu hkrati, pa tudi pustno soboto v mestu s Sobotnim pustnim korzom, Otroškim pustnim rajanjem ter Nočnim spektaklom, ki jim sledita še Povorka otrok iz vrtcev ter Pustni torek s pokopom pusta.

Da ima največji slovenski etnološki festival s 64-letno tradicijo podporo tudi širše, kaže vpis obhodov kurentov oziroma korantov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva v letu 2017. 

Zaradi svoje edinstvenosti je festival postal privlačen za turiste z vsega sveta, dogodek pa ne promovira le ptujske regije, temveč celotno Slovenijo kot destinacijo z bogato kulturno dediščino.

Starejše novice