Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Pet, 18.11.2022 18:00
Tegobe in večanje zaskrbljenosti glede pridobitve družinskega zdravnika v ljudeh povzročata nemir in zahtevo po nujni ureditvi. Tudi meščan Ljubljane se je glede omenjene situacije z ostrimi besedami neposredno pritožil na občino.

Kot smo poročali želita ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z dogovorom o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine, dolgoročno urediti problematiko na primarni ravni zdravstva v Ljubljani.

Problemi v Zdravstvenem domu Ljubljana

Namreč v Zdravstvenem domu Ljubljana manjka 12 družinskih zdravnikov, brez izbranega družinskega zdravnika pa je 15.000 meščanov. Prav tako znotraj Zdravstvenega doma Ljubljana trenutno ni niti enega družinskega zdravnika, ki bi sprejemal nove paciente.

Z ministrom je bilo dogovorjeno, da se morajo vsi družinski zdravniki koncesionarji vključevati v dežurno službo Zdravstvenega doma Ljubljana, sicer jim bo s 1. januarjem odvzeta koncesija.

Nedolgo nazaj so kar trije družinski zdravniki iz ljubljanskega zdravstvenega doma Fužine dali odpoved. Še en zdravnik je na dolgotrajni bolniški, v dotičnem zdravstvenem domu je tako na voljo le še pet zdravnikov in en specializant.

Slednje nam pove, da bo v kratkem brez izbranega zdravnika ostalo še dodatnih 5000 pacientov, so sporočili s portala 24ur.com.

Pacienti se zdaj sprašujejo, na koga se lahko obrnejo, ko potrebujejo redna zdravila za zdravljenje kronične bolezni, svojega osebnega zdravnika pa nikakor ne morejo dobiti, ker je dal odpoved oziroma je bolniško odsoten.

»Ostal sem brez osebnega zdravnika, brez receptov in brez napotnic«

Meščan je na portalu Pobude meščanov podobna vprašanja naslovil na Mestno občino Ljubljana. Sprašuje se, kaj kot občina nameravajo storiti glede omenjene situacije in kako bodo zagotovili osebne zdravnike v Zdravstvenem domu Ljubljana oziroma natančneje v enoti Šiška.

»Ostal sem brez osebnega zdravnika, brez receptov in brez napotnic. Stanje v Zdravstvenem domu Šiška je katastrofalno. Svetujejo, naj si najdem novega zdravnika. Sprašujem vas: KJE????? Kaj boste naredili?«

Razpisi za družinske zdravnike so v Ljubljani odprti že več let, vendar prijav za to delovno mesto ni. Kot poročajo na portalu 24ur.com, bodo v delo vključili tudi upokojene zdravnike, specializante, sobne zdravnike, študente in zdravnike iz tujine, a so postopki s tujci dolgotrajni.

Možna začasna rešitev bi bila akutna in kronična ambulanta, kot so jo zaradi podobne situacije, kot jo imajo ta hip v Fužinah, odprli v Šiški. A težava je, da bi bila ta namenjena le pacientom iz istega predela Ljubljane, torej zgolj s Fužin.

Kaj odgovarjajo z ljubljanske občine?

Z občine povedo, da družinskih/splošnih zdravnikov kot tudi drugih v Sloveniji primanjkuje že dlje časa. Kljub temu zagotavljajo, da vsak posameznik, ki v Zdravstvenem domu Ljubljana išče zdravstveno storitev, to tudi dobi, čeprav takrat nima svojega zdravnika.

»V Mestni občini Ljubljana, enako kot v celotni državi, že dalj časa primanjkuje družinskih/splošnih zdravnikov, ginekologov in pediatrov, kar je posledica premajhnega obsega programov glede na potrebe oziroma število prebivalcev ter več letnih velikih omejitev študija in specializacij ob hkratnem upokojevanju zdravnikov.

Zaradi navedenega prihaja do težav v možnosti opredeljevanja pri osebnih zdravnikih, kar pa ne pomeni, da pacienti ne dobijo potrebne zdravstvene oskrbe. V Zdravstvenem domu Ljubljana zagotavljajo, da bodo vse paciente, ki potrebujejo nujne storitve tudi oskrbeli, ne glede na to, ali imajo v Zdravstvenem domu Ljubljana izbranega zdravnika ali ne. V tem primeru se lahko obrnete na enoto Zdravstvenem domu Ljubljana, v kateri ste imeli nazadnje izbranega zdravnika, in sicer na sprejemno ambulanto.«

Kakšne so rešitve?

Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana sporazum, ki sta ga podpisala z županom Ljubljane, navaja, da bodo na ministrstvu preučili možnost, da bi si lahko posameznik izbral družinskega zdravnika v regiji, kjer ima stalno prebivališča.

Družinski zdravniki v Ljubljani imajo opredeljenih tudi 30.000 bolnikov, ki imajo stalno prebivališče izven Mestne občine Ljubljana, od tega jih 4300 živi v tujini. Napovedal je, da »samo v dogovoru z lokalno skupnostjo in na nivoju države bomo uredili nivo primarne medicine, ki bo dostopen.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice