Nika Vajnhandl
Pon, 6.9.2021 15:45
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec si je v družbi predstavnikov Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo in izvajalcev ogledal gradbena dela za nadgradnjo železniškega odseka Ljubljana - Brezovica.

Jernej Vrtovec je poudaril, da se obnove na železnicah dogajajo, saj si Slovenija zasluži kakovosten železniški promet. Zadnjih 25 let se namreč slovenske železnice niso bistveno posodobile, čeprav so bile v preteklosti gonilo razvoja Slovenije in Evrope.

»Na Ministrstvu za infrastrukturo bomo naredili vse, da v naslednjem letu dni popravimo zamujenih 25 let,« obljublja Vrtovec.

Posodobitev slovenskih železnic pa podpira tudi predsednik vlade Janez Janša.

Železnice naj bodo hrbtenica prometa

Vrtovec želi, da s prenovo železnic, te postanejo hrbtenica slovenskega javnega prometa – to pa naj bi uspelo prav z nadgradnjo železniškega odseka Ljubljana – Brezovica

Cilj je, da se ljudje iz Ljubljane in okolice po nadgradnji prej kot za potovanje z avtom, odločajo za potovanje z vlakom, kar pa bi pripomoglo tudi pri okoljskem vidiku.

Kot smo poročali, pa se tir na odseku že prenavlja – prenova tega tira bo končana do 27. januarja, nato pa začnejo s prenovo drugega tira.

Od Brezovice naprej proti Divači

Investicija, vredna 67 milijonov evrov, bo deležna še nadgradnje do Divače, kar znaša dodatnih 670 milijonov evrov.

V letošnjem letu se pripravlja tudi nov razpis: Od Brezovice proti Borovnici.

Minister za pa ob tem pomirja vse, ki živijo ob železnici: Zagotovljenih je osem kilometrov protihrupnih ograj.

Nove železniške postaje

V sklopu nadgradnje se obeta tudi prenova železniške postaje Tivoli. Vrtovec obljublja, da bo to nadgradnja v pravem pomenu besede in da se nam obeta tudi podhod v modernem stilu.

»Morda po tej prenovi tudi Tivolskega loka več ne bomo potrebovali,« razlaga Vrtovec.

To je po dolgih letih prva tovrstna investicija na območju Ljubljane. »Že v začetku naslednjega leta pa lahko pričakujete tudi Emoniko,« spominja Vrtovec in pove, da se v okviru Emonike obeta tudi nova železniška postaja.

Starejše novice