Rebeka Sivka
Pon, 24.1.2022 06:51
Univerzitetni klinični center Ljubljana bo dobil novo infekcijsko kliniko, gradnja naj bi se začela poleti prihodnje leto. Kako so novico sprejeli zaposleni?

Pred dnevi smo poročali o izjemno slabem stanju opreme infekcijske klinike, kjer je nujno potrebna prenova. 

Trenutna stavba infekcijske klinike je bila zgrajena pred 55 leti in je potresno nevarna, prav tako pa je prostorsko omejena. 

Številne težave infekcijske klinike pa naj bi razblinil nov projekt - prihodnje leto namreč načrtujejo gradnjo nove infekcijske klinike. Na območju Vodmata bodo gradili tudi novo stomatološko, gastroenterološko in ginekološko kliniko ter nove stavbe medicinske fakultete in zavoda za transfuzijo. 

O stanju trenutne infekcijske klinike in prihodnosti nove smo se pogovarjali s specializantom infektologije Davidom Zupančičem, ki na Instagram profilu Ministry.for.wtf deli poučne in zabavne vsebine. 

Gradnja naslednje poletje

»Javni natečaj za izgradnjo infekcijske klinike je v zaključni fazi. Izbrana je zmagovalna rešitev in v naslednjem mesecu pričakujemo podpis pogodbe z izvajalcem projektiranja. Pričetek gradnje nove infekcijske klinike je predviden za poletje 2023,« za Ljubljanainfo povedo iz ljubljanske bolnišnice. 

Predviden zaključek gradnje nove infekcijske klinike je po terminskem planu februar 2026.

Investicijski projekt se financira iz vira RRF in proračuna.

»V letu 2021 je bila odprta postavka v Načrtu razvojnih programov za izvedbo prve faze projekta torej pripravo projektne in investicijske dokumentacije v višini 6.258.600 evrov,« so za Ljubljanainfo sporočili z ministrstva za zdravje. 

Ostali dvajset let v preteklosti

Specializant infektologije David Zupančič svoje delo opravlja na infekcijski kliniki, prizna pa, da trenutna stavba ne zadostuje potrebam vrhunske medicine. 

»Ljubljana nujno potrebuje novo infekcijsko kliniko. V ljubljanski bolnišnici se opravlja vrhunska medicina, po vseh faktorjih primerljiva z drugimi državami Evrope. Imamo mednarodno priznane strokovnjake, uporabljamo kakovostne materiale.

Žal pa se ta medicina izvaja v prostorih, ki so milo rečeno neprimerni. Ne le z estetskega stališča, tudi s stališča varnosti,« za Ljubljanainfo poudari Zupančič. 

Doda tudi, da bi stavba ustrezala prejšnjemu stoletju. 

»Klinika je enostavno 'pretekla'. Je super zdravstvena ustanova, če bi bili leta 1960. Moderne, terciarne zdravstvene ustanove, ki obravnavajo najbolj hudo bolne infektološke bolnike, imajo sobe s podtlakom, ločene poti za nalezljive bolnike in dovolj velike bolniške sobe, da lahko ob postelji izvajamo vse potrebne posege. Na teh področjih smo enostavno ostali dvajset let v preteklosti,« je prepričan Zupančič. 

Številne omejitve pri delu

Kako slabo stanje trenutne infekcijske klinike vpliva na delo zaposlenih? 

»Človek se seveda navadi na marsikaj. Na koncu se ti zdi najpomembnejše, da lahko ustrezno poskrbiš za bolnika. Če imaš kvalitetno opremo nehaš skrbeti, da okolica deluje turobno, staro in iztrošeno.

Seveda pa pride tudi do točke, ko prostori postanejo premajhni za vso novo opremo in omejujejo dobro delo. Primer so recimo tudi stara vrata, katerih obok je preozek, da bi skozi zapeljal novejšo bolniško posteljo z vsemi aparati. 

Tako deset minut manevriraš in 'drajsaš', da posteljo z bolnikom sploh spraviš v sobo. Takrat si res misliš, 'pa dobro, kje jaz delam?'« pove specializant infektologije. 

Ne upajo praznovati pregozdaj

Novica o gradnji nove infekcijske klinike je prišla tudi do zaposlenih, ki projekt vsekakor podpirajo. 

»Smo previdno navdušeni. Seveda bomo vsi noro veseli nad novo kliniko, se jo pa obljublja že tako zelo dolgo, da si ne upamo praznovati prezgodaj. Resnično upamo, da bo projekt realiziran kmalu in brez zapletov, predvsem pa da bo nova ustanova zastavljena moderno in premišljeno,« za Ljubljanainfo še pove Zupančič. 

Starejše novice