Rebeka Sivka
Pet, 21.1.2022 06:55
Pokop hišnih ljubljenčkov je v Sloveniji mogoč le na mariborskem pokopališču, na ljubljanskih Žalah o tem ne razmišljajo.

Pogrebna industrija hišnih ljubljenčkov je v drugih državah v razcvetu, v Sloveniji pa očitno še ni dovolj privlačen trg za te storitve. 

Edino pokopališče za hišne ljubljenčke je v Mariboru, ustanovljeno pa je bilo leta 2007. 

Zakaj pokopališča za živali nima tudi naša prestolnica?

Zmanjkuje prostora za pokop ljudi

Ljubljanska občina je v preteklosti premišljevala o pokopališču za hišne ljubljenčke

V občinskem prostorskem načrtu Ljubljane pa pokopališče za male živali zdaj ni več opredeljeno, ker je bila bivša lokacija na zemljišču ob cesti 13. julija uporabljena za drug namen, sporočajo iz javnega podjetja Žale

Ocenjujejo, da bi se tudi eventualna nova lokacija morala nahajati izven obstoječih pokopališč za ljudi.

»V Mestni občini Ljubljana so sedaj prva prioriteta širitve pokopališč Žale, Vič, Šentvid in Štepanja vas, saj zmanjkuje prostora za pokopavanje ljudi,« za Ljubljanainfo razlagajo predstavniki Žal.

Ni zanimanja

Na Žalah trdijo, da za takšno pokopališče za živali dejansko ni velikega zanimanja.

»Prvič zato, ker v zadnjih letih na to temo beležimo le približno dve vprašanji letno, drugič pa zato, ker Pogrebno podjetje Maribor, ki to možnost nudi, v povprečju opravi komaj štiri pokope letno,« pojasnjujejo na Žalah.  

Od leta 2007 do sedaj je pri njih pokopanih 66 živali, od tega en hrček, en zajec, devet mačk, ostalo so psi. Zato menijo, da eno tovrstno pokopališče zadošča za potrebe območja Slovenije.

Ljubljanska občina je v zadnjih letih prejela sedem pobud za gradnjo pokopališča za živali, od tega sta dva pobudnika prišla na dan odprtih vrat župana. V letu 2021 so prejeli dve pobudi. Ponovno so tovrstno pobudo prejeli 7. januarja letos.

Previsoki stroški

V primeru pokopa malih živali gre za tržno dejavnost, ki ne poteka po Zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti.

»Težava so stroški, ker cene, kljub temu da so visoke, ne pokrijejo stroškov upravljanja pokopališča. V primeru pokopa z žaro je cena upepelitve male živali do nekajkrat višja kot pri upepelitvi človeka oziroma pokojnika,« za Ljubljanainfo razlagajo predstavniki Žal. 

Stroški upepelitve male živali znašajo do 500 evrov, odvisno od teže živali, k temu je treba dodati še stroške pokopa pri upravljavcu pokopališča (pokop in pet ali desetletna najemnina), torej še med 280 in 460 evrov.

Vse skupaj lahko znaša skoraj tisoč evrov.

Starejše novice