Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Ljubljanainfo
Čet, 9.3.2023 07:00
Številni delavci v javnem sektorju si želijo višjih plač, med njimi so tudi gasilci, ki zahtevajo dvig plač za osem plačnih razredov. Zato smo preverili, ali bralci podpirajo dvig plač gasilcev. To so rezultati.

V zadnjih mesecih se vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti.

Vladi ob tem očitajo tudi, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali tudi gasilci.

Gasilci so nezadovoljstvo zaradi nizkih plač izrazili tudi na protestnem shodu, v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije pa so na vlado naslovili zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov.

Gasilcem tudi za 30 odstotkov višje plače v primerjavi z letom 2015

Na vladni strani doslej za dvig plač gasilcem ni bilo pripravljenosti, vlada namreč zahteve gasilcev razume kot neupravičene.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je bil nedavni shod nepotreben, zahteve protestnikov pa nerazumne. Poklicni gasilci so namreč glede na primerljive poklice po njenih besedah ena bolje plačanih skupin.

Podatki, ki jih je nedavno objavilo ministrstvo, namreč kažejo, da je povprečna plača gasilca s srednješolsko izobrazbo je leta 2022 znašala 2128 evrov, gasilca z višješolsko izobrazbo v letu 2619 evrov, gasilca z visokošolsko izobrazbo pa 2976 oziroma 3231 evrov.

V primerjavi z letom 2015 se je povprečna plača gasilcu s srednješolsko izobrazbo povišala za 32 odstotkov, za enak odstotek tudi tistemu z višješolsko izobrazbo, tistemu z visoko šolo pa se je plača med leti 2015 in 2022 povečala za 28 odstotkov oziroma 17 odstotkov.

Ob tem so se jim plače poviševale bistveno bolj kot denimo vzgojiteljem. »Iz podatkov izhaja, da gredo ta nesorazmerja znatno v prid gasilcem kljub zadnjim predvidenim povišanjem plač vzgojiteljic,« so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Zahteve gasilcev po povišanju plač za osem plačnih razredov po mnenju vlade pomenijo, »da želijo imeti bistveno višje plače kot primerljive skupine«. Tako bi med drugim imeli za 35 odstotkov višje plače od policistov.

Vlada z načrtom nove plačne lestivce s 67 plačnimi razredi

Državni sekretar z ministrstva za javno upravo Urban Kodrič je nedavno spomnil, da je dogovor iz oktobra lani vsem zaposlenim že prinesel 4,5 odstotka višje plače, aprila pa se bodo večini, tudi gasilcem, dvignile še za en plačni razred.

Po napovedih vodje sektorja za plače v javnem sektorju na ministrstvu za javno upravo Branka Vidiča bodo konkretne predloge glede odprave nesorazmerij, kjer bodo vključeni tudi poklicni gasilci, podali marca.

Odbor državnega zbora za obrambo pa vladi predlaga, da v okviru prenove plačnega sistema v javnem sektorju in pri uvrščanju poklicnih gasilcev v plačne razrede upošteva posebnosti opravljanja dela, zahtevnosti delovnih mest, posebne pogoje dela ter specifična osnovna in dodatna strokovna znanja in izurjenost, odgovornost in pooblastila ter psihofizične in umske napore.

Prav tako pa naj upošteva primerjave z drugimi poklicnimi skupinami oziroma delovnimi mesti, ki jih je medsebojno mogoče primerjati glede na vsebino nalog in poklicno poslanstvo.

Rezultati ankete

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so na vlado naslovili zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov.

Tako smo se odločili preveriti, kaj o zahtevah gasilcev menijo bralci.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 39 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 24 oziroma 61,54 odstotka glasovalo, da podpirajo dvig plač gasilcev, osem oziroma 20,51 odstotka, da dviga plač ne podpirajo, sedem oziroma 17,95 odstotka posameznikov, pa je glasovalo, da so neodločeni.

Starejše novice