Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 3.5.2023 07:00
Skrčflacija je praksa, pri kateri proizvajalci zmanjšajo količino izdelka, medtem ko ohranjajo enako ceno, kar pomeni, da potrošnik ne dobi enake vrednosti za svoj denar. Zveza potrošnikov tako razkriva izdelke, ki so najbolj podvrženi tej praksi.

Ste že slišali za skrčflacijo? Gre za izraz, ki se v trenutni vsesplošni draginji vse pogosteje uporablja.

Skrčflacija je izraz, ki se uporablja za prakso, pri kateri proizvajalci zmanjšajo količino izdelka, medtem ko ohranjajo enako ceno

Ta poslovna praksa je pogosta v različnih panogah, kot so prehrana, osebna nega, embalaža in drugi izdelki, ki jih potrošniki redno kupujejo. Na primer, proizvajalec živil lahko zmanjša količino čipsa v pakiranju, vendar ohrani enako ceno.

Vse več proizvajalcev na tak način prikrito dviguje cene

Spremembe količine potrošnik tako praviloma ne zazna, saj večina proizvajalcev ne spremeni bistveno velikosti embalaže. To lahko vodi do občutka, da potrošnik ne dobi enake vrednosti za svoj denar, saj plača enako ceno za manj izdelka.

Zveza potrošnikov Slovenije razkriva, da med inflacijo tudi pri nas vse več proizvajalcev prikrito dviguje cene. Tako se po njihovih podatkih krčenje izdelkov najbolj opazi pri prehranskih izdelkih, kot so instant napitki z vitamini, rezanci in margarine, pa tudi pri kozmetiki in hrani za domače živali.

Katere izdelke in proizvajalce torej izpostavlja Zveza potrošnikov Slovenije?

Največja sprememba količine opažena pri rezancih

V Zvezi potrošnikov Slovenije so največjo spremembo količine opazili pri izdelku Pečjak jajčni široki valjani rezanci, saj se je pakiranje prepolovilo s 500 gramov na 250 gramov.

Prav tako pa se je za kar 20 odstotkov zmanjšala količina pri izdelkih Becel polmastna margarina in Rama mastni namaz, in sicer s 500 na 400 gramov.

Izpostavljeni tudi mačja hrana in Cedevita

Proizvajalci izdelke pogosto skrčijo tako, da potrošniki podražitve sploh ne opazijo.

Po poročanju potrošniških organizacij iz tujine številni proizvajalci ob zmanjšanju količine izdelkov ne spremenijo velikosti embalaže in prodajne cene.

Takšen primer so v Zvezi potrošnikov Slovenije zaznali tudi pri nas. Tako poročajo, da je izdelek Whiskas mokra hrana za odrasle mačke pred kratkim sicer doživel manjšo oblikovno prenovo, velikost, oblika vrečke in prodajna cena izdelka pa so ostali nespremenjeni. Vendar pa se je količina izdelka s 100 zmanjšala na 85 gramov.

Ob tem pa v Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da mnogi proizvajalci s podražitvami celo nadaljujejo in že tako skrčenemu izdelku v razmeroma kratkem času še dodatno povišajo prodajno ceno.

To si pri nas ugotovili na primeru izdelka Cedevita instant napitek z vitamini. Pred skrčenjem so potrošniki za 1000-gramsko pakiranje odšteli 5,84 evra, takoj po skrčenju je bilo potrebno za 900-gramsko pakiranje odšteti enako vsoto, danes pa je cena že dodatno skrčenega izdelka 6,59 evra.

Spreminjanje sestavin izdelkov za zmanjševanje stroškov

A se nekateri proizvajalci ob skrčfaliji še ne ustavijo. Vse bolj pogosta je tudi tako imenovana praksa skimpflacije, pri čemer proizvajalci z namenom zniževanja proizvodnih stroškov uporabljajo tudi druge do potrošnika neprijazne prakse, kot je sprememba sestave izdelkov in s tem zmanjševanje njihove kakovosti

Ta pojav so v tujini poimenovali z izrazom skimpflacija, ki izhaja iz angleške besede »skimp« oziroma skoparjenje.

Pri nas je Zveza potrošnikov Slovenije takšno prakso opazila pri treh izdelkih, ki so jim spremenili recepturo. Tako DM bio napitek iz mandljev, ki je prej vseboval sedem odstotkov mandljev, danes vsebuje le tri odstotke mandljeve paste. O zmanjšanju vsebnosti mandljev priča tudi podatek o nižji energijski in hranilni vrednosti novega napitka.

Prav tako so opazili, da se je vsebnost glavne sestavine, mesa in živalskih stranskih proizvodov, ob spremembi recepture zmanjšala tudi v izdelku Whiskas mokra hrana za odrasle mačke, in sicer s 36 na 34 odstotkov.

Posledično se je zmanjšala vsebnost beljakovin, ki so v prehrani mačk glavno hranilo za ustrezno rast in obnavljanje organizma, opozarjajo v zvezi potrošnikov.

Tretji primer skimpflacije pa so ugotovili pri Sparovem pomfrit za pripravo v pečici. Proizvajalec je pri omenjenem izdelku pred kratkim sončnično olje zamenjal z manj kakovostnim in netrajnostnim palmovim oljem.

Pri nakupu dobro spremljati cene izdelkov za enoto

Proizvajalci razlagajo, da je skrčflacija običajno posledica povečanja stroškov surovin, proizvodnje ali transporta, ki jih ne morejo prenesti na potrošnike z višjimi cenami. Namesto tega se odločijo zmanjšati količino izdelka, da ohranijo enako ceno in omejijo izgubo dobička.

Kot razlagajo v Zvezi potrošnikov Slovenije, zmanjšanje količine izdelkov ni prepovedana praksa, saj ni v nasprotju z veljavno zakonodajo. Po njihovih besedah imajo proizvajalci avtonomijo pri določanju cen za enoto, pri izbiri sestavin in tudi embalaže. 

»Vendar o zmanjšanju količine izdelkov potrošnika ne obvestijo, ampak to pogosto poskušajo celo prikriti z nespremenjenim videzom embalaže. Večina potrošnikov se ob tem počuti opeharjene, zato lahko rečemo, da je skrčflacija do potrošnika neprijazna praksa,« poudarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Zato potrošnikom svetujejo, da so pri nakupovanju izdelkov posebno pozorni in da pri nakupovanju spremljajo cene za enoto (cena za kilogram oziroma liter izdelka), prek katere lahko hitreje zaznajo prikrite dvige cen.

Starejše novice