Ljubljanainfo
Tor, 24.1.2023 17:00
Vzpon brezmesnega trenda ali se nam kmalu zares obeta dokončna uveljavitev brezmesne hrane?

V švicarskem Davosu je bil od 18. do 20. januarja že 53. Svetovni gospodarski forum 2023, ki se je odvijal pod naslovom Sodelovanje v razdrobljenem svetu.

Foruma so se udeležila mnoga imena evropske in svetovne politike, med drugim predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Povabljen je bil tudi slovenski premier Robert Golob, a je državo tokrat zastopala zunanja ministrica Tanja Fajon

S čim je postregel letošnji forum?

Letošnje srečanje se je v večjem delu osredotočalo na vprašanje prehranske in energetske krize, pa tudi na nove gospodarske, družbene in industrijske izzive

Težke razmere, ki smo jim (bili) priča, so vplivale na marsikaj, predvsem pa so pod vprašaj postavile dosedanji način bivanja in razmišljanja, tudi kar se tiče prehranjevalnih navad.

Če se ozremo naokrog, vidimo (in slišimo) mnoge, ki zagovarjajo zdravo prehranjevanje, v ospredje pa odločno stopa tudi trend vegetarijanstva ali veganstva. Razlogi za izogibanje mesnemu prehranjevanju so med mnogimi drugimi razlogi tudi nehuman odnos do živali, pozitivni zdravstveni učinki in obremenjevanje okolja. Marsikdo je celo prepričan, da prihodnost temelji na brezmesni hrani.

Ali v (bližnji) prihodnosti res ne bomo več uživali mesa?

Tudi Jim Hagemann, šef nadzornikov Siemensa, je po novem zagovornik brezmesnega stila življenja, pred kratkim pa je celo »pogledal v prihodnost« in svoje razmišljanje, ki se je kot del pogovora v sklopu foruma odvilo na letošnjem srečanju v Davosu, delil preko omrežja Twitter. 

»Točka, ki jo omenjate, je izredno pomembna. Moja 24-letna hčerka me je navdihnila z besedami: 'Oče, kako lahko zagovarjaš to spremembo, ki naj bi temeljila na vrednosti brez ogljikovih hidratov, če še vedno ješ meso?' In tako sem prenehal uživati meso. Če človek preneha z uživanjem mesa, ima to velik vpliv, in to ne le na trenutni prehrambni sistem, temveč tudi kot navdih za inovacije na področju prehranjevanja.

Predvidevam, da bomo v prihodnosti imeli beljakovine, katerih vir ne bo meso in bodo po vsej verjetnosti še boljšega okusa.

Zakaj torej poveličevati meso, če lahko imamo nekaj veliko boljšega? Nekaj brez ogljikovih hidratov in bolj zdravo, kot pa je hrana, ki jo jemo dandanes. To je stanje, na katero moramo preiti.«

Smo torej kot človeštvo v bližnji prihodnosti zares pripravljeni na te nove (in včasih preveč skrajne) korake in doprinašanje k temu, da »velika revolucija« steče?

Starejše novice