Glasbeni sektor je decembra na Kongresnem trgu postavil jelko, sestavljeno iz odrskih luči in kontrukcije, da bi opozoril na težavo v kateri se je znašel prireditveni sektor. foto: Mimi Inhof
mimi inhof
Pet, 5.3.2021 07:00
Poziv za postopno odpiranje javnih prireditev in okrevanje prireditvenega sektorja po epidemiji

Organizatorji dogodkov in glasbeniki so objavili peticijo s pozivom k postopnemu odpiranju prireditvenega sektorja v Sloveniji. Ker so javni dogodki prepovedani od oktobra, opozarjajo, da bi negotova prihodnost brez jasno začrtanega načrta postopnega odpiranja lahko povzročila takšno škodo, “da se sektor sploh nikoli več ne bi zmogel pobrati na noge.”

Predloge kako kako zagotoviti varno sproščanje ukrepov vse do končnega cilja, torej do dogodkov brez omejitev, so predstavili v dokumentu, je bil poslan na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in ki naj bi bil vključen v člene zakonov PKP 9, ki bodo kmalu obravnavani v parlamentu. Po predlogu bi se prireditve z upoštevanjem smernic za preprečevanje okužb začele 1. aprila, po 1. juliju pa bi se prireditve odvijale brez omejitev. 

Peticijo lahko podpišete tukaj, predloge poslane Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo si lahko preberete tukaj.

Hkrati so opozorili na manko poroštvene sheme, ki bi ščitila organizatorje pred izgubami nastalimi z odpovedjo dogodkov tik pred zdajci in izpostavili, da nekatere države kot je Nizozemska napovedujejo glasbene festivale po 1. juliju (z zakonsko definirano zaščito organizatorjev v primeru vnovičnega zapiranja javnega življenja) in napovedi iz Velike Britanije, ki v drugi polovici junija načrtuje povratek občinstva na športne prireditve in koncerte brez omejitev.

Peticijo so pripravili Koalicija glasbenega sektorja, Sindikat glasbenikov Slovenije, Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev, SIGIC / Slovenski glasbeno-informacijski center in Dobrodelno društvo MiDelamoDogodke.

 

Starejše novice