7. julija bo James Blunt stopil pred polno dvorano Royal Albert Hall v Londonu (foto: RAH press).
Ustvarjeno dne
Pet, 7.5.2021 12:58
Verjetno najbolj slavna koncertna dvorana na svetu letos slavi 150. obletnico.

Londonska dvorana Royal Albert Hall za julij načrtuje koncerte v polni kapaciteti. Slavno prizorišče v okrožju južni Kensington je zaprto od lanskega marca, prvič po svečani otvoritvi davnega leta 1871.

James Blunt bo prvi glasbenik, ki bo 7. julija stopil na slavni oder in pred polno dvorano po skoraj letu in pol. Prvi dogodki se začenjajo 29. maja, ko bo tam prisotnih največ tisoč obiskovalcev (polna kapaciteta dvorane je 5272 sedežev), ki bodo še vedno morali upoštevati pravila socialnega distanciranja.

»Za nami je najtežje obdobje zadnjih 150 let zgodovine, a smo navdušeni, da bomo znova delali tisto v čemer smo najboljši. Komaj čakamo občinstvo, s katerim bomo proslavili jubilej v pravem vzdušju,« so zapisali na uradni strani Royal Albert Halla.

Eric Clapton, ki tradicionalna spomladanska gostovanja v RAH naslavlja kot »koncerte v moji dnevni sobi«, je letošnje nastope napovedane za maj prestavil v 2022.

V Angliji, eni najbolj precepljenih držav na svetu, kjer zadnje tedne število novopotrjenih okužb s covid-19 stagnira na nizkih številkah, so že pred časom napovedali popolno odprtje ekonomije in z njim tudi koncertov in športnih dogodkov z 21. junijem - pod pogojem, da ne pride do nepričakovanih zapletov ali novih izbruhov.

V ta namen so organizatorji dogodkov ob podpori države začeli izvajati pilotne dogodke na katerih spremljajo prenos okužb: prejšnji vikend je 5000 glavo množico brez socialne distance zabavali Fatboy Slim in drugi DJ-ji (vsi udeleženci so morali predočiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali pa se trstirati pred vstopom in znova po 14 dneh), 14. maja pa se v Londonu znova podeljujejo glasbene nagrade Brit pred 4000 glavo množico brez mask in socialne distance.

V Sloveniji podobnega testnega dogodka za zdaj ni v načrtu.

Precepljeni deli sveta se prebujajo iz hibernacije

Z vse hitrejšim večanjem precepljene populacije se Evropa pripravlja na odprtje dogodkov, v Srbiji so napovedali 'normalno' izvedbo festivala Exit, beograjske mestne oblasti pa cepljenim prebivalcem obljubljajo dva velika brezplačna koncerta v juniju.

Na drugi strani luže se prav tako pripravljajo na odprtje množičnih dogodkov. V New Yorku, ki je lani nekaj časa veljal za epicenter epidemije v ZDA, je guverner Andrew Cuomo z 19. majem napovedal začetek prodaje vstopnic za odprtje broadwayskih gledališč na 100-odstotno kapaciteto, ki se začenja septembra. Medtem bodo večji dogodki v zaprtih prostorih lahko sprejemali 30-odstotne kapacitete (zdaj so na 10 odstotkov), dogodki na odprtem pa 33 odstotkov.

Nekatere zvezne države na jugu ZDA so prizorišča popolnoma odprla že pred dvema mesecema.

Kaj pa hrami kulture v Ljubljani in Zagrebu?

V Sloveniji so spremenili omejitev enega obiskovalca s trideset na dvajset kvadratnih metrov, od ponedeljka, 17. maja bo v kulturnih ustanovah mogoče gostiti maksimalno 50 obiskovalcev, oz. maksimalno 50 % zasedenost kapacitet, če je ta manjša kot 50 ljudi, gre za povečanje trenutno veljavne kvote največ 10 obiskovalcev, zaradi katere se prizorišča povečini sploh niso odprla. 

Pogoj za udeležbo na dogodkih je tako potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti bolezni covid-19 ali sveže potrdilo o negativnem rezultatu testa.

V Cankarjevem domu se v soboto vračajo filmski večeri, do naslednjega petka bosta izmenjaje po dnevih na ogled filma Terapija (Thalasso) in Asistenka (The Assistant), a v Kosovelovi dvorani bodo vsakič sprejeli maksimalno deset gledalcev.

Za poletje je napovedanih nekaj koncertov in predstav, a je prodaja vstopnic za zdaj ustavljena, jeseni bo predvidoma program stekel po načrtih, akustični koncert MI2, napovedan za 22. oktobra, bi tako moral biti eden prvih 'nedistanciranih' dogodkov v Gallusovi dvorani.

Zagrebška dvorana KD Vatroslav Lisinski se občinstvu znova odpre v petek, 21. maja, ko bo tam nastopila Zagrebška filharmonija na koncertu naslovljenem Pozdrav pomladi.

Starejše novice