Hans Zimmer, nemški skladatelj za hollywoodske uspešnice (foto: NuCoast Slovenija).
mimi inhof
Čet, 22.7.2021 10:55
Z bendom in orkestrom bo izvajal glasbo iz Gladiatorja, Levjega kralja, Rain Mana in mnogih drugih filmskih uspešnic

26. februarja prihaja v Stožice Hans Zimmer, eden najslavnejših živečih filmskih skladateljev, kjer bo slovenskemu občinstvu prvič prestavil jagodni izbor svojega opusa.

Za razliko od mnogih skladateljev filmske glasbe, ki delujejo izključno znotraj polja klasične glasbe, je Zimmerjev opus v večji meri oprt v sintezo klasične in elektronske glasbe.

Glasbeno je opremil več kot 150 filmov in za svoje delo prejel oskarja, štiri nagrade grammy, tri nagrade brit, dva zlata globusa in še kaj. Na premierni koncert v Slovenijo prihaja ob s spremljevalno zasebo, orkestrom in pevskim zborom.

Samouk, ki je dobil oskarja za resno glasbo

63-letni nemški skladatelj je samouk, zaradi pomankanja discipline so ga v mladih letih vrgli iz osmih glasbenih šol, prve glasbene korake je tako naredil v različnih bendih - prve resnejše glasbene poskuse je naredil v zasedbi Krakatoa, nekaj časa je sodeloval z zasedbo The Buggles, znano po uspešnici Video Killed the Radio Star.

Sredi osemdesetih je začel z ustvarjanjem glasbenih džinglov za reklame, nato televizijske oddaje in vse pogosteje filme (prvič se je njegova glasba na velikem ekranu zaslišala v Mesečini iz leta 1982), 1989 pa je doživel preboj s filmom Rain Main, ki je igralcu Dustinu Hoffmanu prinesel oskarja za glavno moško vlogo, Zimmermanu pa prvo nominacijo za filmsko glasbo. Prestižni kipec je pristal v njegovih rokah leta 1994 za ustvarjanje v razvpitem Levjem kralju (Lion King), doslej pa je bil enajstkrat nominiran za oskarja, nazadnje 2018 za glasbo v filmu Dunkirk Christopherja Nolana.

Sicer pa se njegov profesionalni življenjepis bere kot seznam velikih filmskih uspešnic, saj je med drugim podpisan kot glasbeni ustvarjalec za uspešnice, kot so GladiatorBlade Runner 2049, Medzvezdje, trilogiji Pirati s Karibov in Črni vitez, Zadnji samuraj, Bolje ne bo nikoli, Thelma in Louise, Sestreljeni črni jastreb, prej omenjena Rain Man in Dunkirk ter mnoge druge.

Med prihajajočimi projekti je glasbena oprema za Dune - puščavski planet, bondiado Ni časa za smrt in težko pričakovano nadaljevanje filma Top Gun.

Od 2014 redno polni največja svetovna prizorišča s koncertnimi izvedbami svojih najslavneših stvaritev. Kot so zapisali pri organizatorjih slovenskega nastopa Seemel Concerts in NuCoast Slovenija, Zimmer »namesto v vlogi maestra ob projiciranih filmskih prizorih, nastopa na osrednjem odru kot glasbenik in gostitelj ob orkestru, zboru in spremljevalni zasedbi, kar poslušalcem omogoča, da se popolnoma vživijo v njegove zelo priljubljene skladbe.« 

Vstopnice so že v prodaji.

Starejše novice