Vir: Osebni arhiv.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pet, 20.11.2020 09:29
Kljub težkim časom je zgodb in ljudi, ki navdihujejo vedno več. Ena izmed takšnih je 18-letna Danaja, ki že leto in pol dela v Domu Viharnik v Kranjski Gori. Pri oskrbi starejših je pomagala že v času prvega vala epidemije in pomaga tudi zdaj.

Danaja je dijakinja 4. letnika Srednje šole Jesenice, kjer obiskuje program zdravstvena nega. Poleg tega, da dela v domu starejših občanov ima dopoldne še šolske obveznosti. A kljub napornemu urniku pravi, da svojega dela nebi zamenjala za nič na svetu: "Delo v takšnih razmerah mi predstavlja dodaten izziv. Niti za trenutek nisem pomislila, da bi ob pojavu koronavirusa, prenehala z delom v domu starejših. V zadovoljstvo mi je, da lahko pomagam." 
 

Danaja pred odhodom na delo. Vir: Osebni arhiv.
Danaja v domu Viharnik v Kranjski Gori dela že leto in pol. Vir: Osebni arhiv.

Zaposleni so v stiku z obolelimi, zato se morajo redno testirati za Covid-19. Dom starejših je razdeljen v cone. Danaja dela v sivi coni, kar pomeni, da nosi popolnoma vso zaščitno opremo, od maske, očal, rokavic in vezirja. "Včasih mi kdo od oskrbovancev reče, da izgledam, kot da nisem s tega planeta, da sem videti kot Marsovec. Takrat se nasmehnem, tudi naši oskrbovanci se, tako kot mi sami, privajajo na drugačen način dela, predvsem pa na naš drugačen videz," pove Danaja. 
 

Danaja v popolni zaščitni opremi. Vir: Osebni arhiv.

Delo je seveda bolj naporno. Pod vso to zaščitno opremo je vroče in težko dihaš, ampak se navadiš, pripoveduje Danaja: "Potem je tukaj še preoblačenje. Ker je moje gibanje omejeno na sivo cono se moram vsakič, ko to cono zapustim, ko grem na stranišče ali pa na malico, sleči in obleči drugo uniformo. Tako na dan porabim tri do štiri uniforme." Tudi samo oblačenje je v opremo je zamudno in težko. Cone zato zaposleni ne zapuščajo, le če to ni res nujno: "Včasih šele po končani izmeni ugotovim, da nisem dovolj pila ali pa da v osmih urah nisem šla na stranišče." 
 

Na vprašanje, kaj jo vsak dan motivira za delo, Danaja odgovori: "To, da pomagam, mi je v zadovoljstvo. S sodelavci se odlično razumemo. Kljub težkim pogojem v katerih delamo, se vsak dan znova izkaže, da smo res prava ekipa. Vse je poplačano, ko vidim, da se me kakšna gospa spomni, me prime za roko in se mi nasmehne. Takrat vem, da delam prav."

Starejše novice