Ljubljanainfo
Pon, 21.11.2022 13:59
Policisti obveščajo, da bo v času med 21. in 27. novembrom 2022 potekal drugi del nacionalne preventivne akcije Varno brez telefona.

Namen akcije je ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu - tako pri voznikih motornih vozil, koles, skirojev kot tudi pešcev in drugih udeležencev v prometu.

Akcijo koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju s policijo.

Temeljno sporočilo akcije voznicam in voznikom je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo sporočilo. 

Raziskave, ki jih spremlja zgencija za varnost prometa, kažejo na razširjeno uporabo mobilnega telefona med vožnjo, čeprav to vpliva na voznika enako, kot če bi imel v krvi 0,8 promila alkohola

Prav tako uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši reakcijski čas voznika, počasnejše zaznavanje prometne signalizacije, daljši zavorni čas, zmanjšano zaznavanje okolice in prometa ter druga tveganja pri odločitvah.

Policisti bodo v tem času poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Ugotavljali bodo tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za prevoz otrok.

Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje.

Ta problematika tudi sicer predstavlja čedalje večji problem sodobne družbe, nenazadnje je telefoniranje med vožnjo tudi eden od pogostih dejavnikov za nastanek prometne nesreče.

Zato želijo s tovrstnimi nadzori širšo javnost opozoriti na nevarnosti takšnega početja. Večina voznikov se nevarnostni tovrstnega početja namreč ne zaveda dovolj.

Vpliv na kognitivne sposobnosti voznika

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč, saj močno vpliva na kognitivne sposobnosti voznika.

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici.

Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja: spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo ...) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo.

Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost bistveno zmanjšana v treh vidikih zaznavanja in upravljanja: vidnem, telesnem in miselnem, s čimer uporabnik ogroža sebe in vse druge udeležence prometa.

Zmanjšuje se zbranost voznika in zmožnost za pozornost  na dogajanje na cesti in njeni okolici.

Podaljšuje se reakcijski čas (celo za 50 odstotkov kot pri vožnji v normalnih pogojih), vozniki pa ob uporabi mobilnih telefonov pogosto tudi povzročajo zastoje v prometu.

Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo, zaradi česar lahko voznik spregleda ključne informacije iz okolja, pomeni celo do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Niti prostoročno telefoniranje ni varno

Prometna zakonodaja sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa ga policisti prav tako odsvetujejo, saj odvrača pozornost voznika in ni varno.

Ponovno poudarjajo, da med vožnjo ne upravljajte s telefonom, ne pregledujte  socialnih  omrežij,  si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh ter ne fotografirajte ali snemajte. Vožnja je namreč aktivnost, ki ji je potrebno posvetiti vso pozornost.

Tudi drugim udeležencem v prometu svetujejo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še  posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje.

Zakon o pravilih cestnega prometa (35. člen) za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil sicer predpisuje kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke.

Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Starejše novice