Ljubljanainfo
Sob, 2.12.2023 12:37
Policijska uprava Murska Sobota je predstavila izsledke večmesečne kriminalistične preiskave, usmerjene v gospodarsko kriminaliteto.

Kot je danes pojasnil Bojan Rous, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, so v akciji, ki je zajemala območje petih policijskih uprav, kriminalisti izvedli 20 hišnih preiskav pri 15 fizičnih in petih pravnih osebah. 

Kriminalna združba, ki je bila tarča preiskave, se je ukvarjala s poslovnimi goljufijami, pranjem denarja, nevestnim poslovanjem, neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami ter hudodelskim združevanjem.

Dvema osumljencema so odvzeli prostost

V zaključni akciji je sodelovalo 112 policistov s petih policijskih uprav, pri čemer so dvema od treh glavnih osumljencev odvzeli prostost. 

Oba sta bila privedena k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Mursko Soboto, ki je zaradi obstoja pripornih razlogov odredil pripor.

Kriminalna združba, ki se je specializirala za odkupe navideznih strojev, je ustvarila mrežo slamnatih podjetij z namenom izvrševanja različnih kaznivih dejanj.

Združba oprala več kot 270 tisoč evrov, zasegli so jim orožje in gotovino

V okviru preiskave so zasegli obsežen dokazni material, listinska dokumentacija, elektronske naprave, nosilci elektronskih podatkov, ročni zapisi, mobiteli, bančne kartice, preko 50 tisoč evrov gotovine, kovinska zapečatena blagajna in okrog pol kilograma posušene zelene rastline v PVC vrečki.

Zasežena je bila tudi avtomatska puška kalibra 7,62 milimetrov, enocevna šibrenica, pištola kalibra devet milimetrov in večja količina nabojev, ki pripada zaseženemu orožju in izvira iz kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivom. 

Organizirana združba je, glede na zbrana obvestila, pridobila protipravno premoženjsko korist v višini več kot 400 tisoč evrov, od tega pa je bilo več kot 270 tisoč evrov opranega denarja.

Osumljeni so razpršeni po različnih krajih v Pomurju in območja upravnih enot Maribor, Celje, Ljubljana in Kranj, kjer so bile izvedene hišne preiskave. 

Med preiskavo so prav tako obravnavali uslužbenca finančne ustanove, ki je sodeloval pri postopkih odobritve odkupa navideznih predmetov. 

»Med preiskovanjem smo opravili hišno preiskavo tudi pri uslužbencu finančne ustanove, ki je iz naših krajev. 

Gre za finančno ustanovo, zdaj podrobnih podatkov ne morem podati, ker smo obravnavali dve finančni ustanovi, kjer so se vršili ti navidezni odkupi oziroma pridobivanje sredstev za nakup navideznih strojev,« je pojasnil Rous.

Spomnimo, da so kriminalisti ta teden opravljali preiskave tudi v murskosoboški stavbi Nove Ljubljanske banke.

Kot je bilo obrazloženo v nadaljevanju, gre za nenavaden modus operandi, saj osumljenci niso imeli namena dolgoročnega odplačila finančnih vložkov.

Dva od glavnih osumljencev sta že v priporu, medtem ko bodo zoper preostale vložene kazenske ovadbe. 

Preiskovalci bodo nadaljevali zbiranje obvestil, saj obstajajo indici, da je organizirana združba izvrševala še dodatna kazniva dejanja.

Starejše novice