Ljubljanainfo
Čet, 27.7.2023 07:00
Slovenija je polna kotičkov, ki ponujajo poletno osvežitev, hkrati pa poskrbijo za to, da pod krošnjami dreves, sredi zelene oaze ali pa preprosto na rajskem koščku zemlje uživamo v razgledu.

Seveda je ob vsem tem pomembno, da ne pozabimo preveriti, ali voda ni onesnažena (vzorci vode se ocenjujejo glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje). 

Previdnost, preden vstopite v vodo

Kakovost vode je v naravnih kopališčih vprašljiva predvsem zaradi odpadnih komunalnih in industrijskih izpustov, kmetijstva in spiranja površin, najpogosteje pa se pojavijo okužbe prebavil, dihal, kože, ušes in oči.

Čeprav onesnaženosti ni vedno mogoče opaziti na »prvi pogled«, pa bodimo pozorni na morebitne druge kazalnike, kot so motnost vode, neprijeten vonj ali pa vidni izločki in odpadki.

Prav tako se kopanje odsvetuje tudi po močnih nalivih, saj obstaja možnost prelivanja iz komunalnega sistema in spiranja obalnih površin. Seveda pa je priporočljivo brati tudi opozorilne table.

 Pa poglejmo nekaj naravnih kopališč, ki so ‒ vsako na svoj način ‒ edinstvena. 

Soboško jezero

Začnemo lahko kar v bližini. Soboško jezero, ki je sicer rezultat človekovega posega v naravo, je že leta priljubljena točka za lokalno prebivalstvo. Poležavanje v senci, kopanje, sončenje … Ob vsem tem se lahko odločite tudi za nekoliko aktivnejše preživljanje časa, in sicer s supanjem ali deskanjem, najamete pa lahko tudi kajake in pedoline. Če se naveličate vodnih dejavnosti, lahko najamete tudi kolo ali pa se podate v adrenalinski park. 

Grajsko kopališče Bled

Nahaja se na sončni obali Blejskega jezera v zavetju mogočne grajske skale.

Naravno kopališče se razprostira na 260 metrih, ponuja pa vse tisto, kar lahko popestri vaš dan in počutje vaše družine: ležalnike, senčnike, gugalnico, peskovnik in igrala za otroke, možnost igranja namiznega tenisa in družabnih iger, dva tobogana, skakalno desko, splave, kajake, ograjene bazene različnih globin, privoščite pa si lahko tudi masažo. 

Vodni del znaša 12.000 kvadratnih metrov, kopenski pa 5670.

Imajo 120 kabin, več kot 100 garderobnih omaric, poskrbljeno pa je tudi za zunanje prhe. Mislili so tudi na starejše in invalide, saj imajo zanje urejen dostop, a tudi sanitarije.

Poskrbljeno je tudi za gostinsko ponudbo; če vas plavanje po jezeru zlakoti, se lahko okrepčate v Grajski plaži, restavraciji na prostem, ki pričara posebno vzdušje, obljublja pa čudovit razgled na lesketajoče se jezero. 

Talaso Strunjan 

Če ste si zaželeli terme, pa bi radi nekaj rahlo drugačnega … Talaso Strunjan je edino slovensko naravno obmorsko zdravilišče. Je na dvignjeni lokaciji, ponuja pa razgled na soline in strunjansko laguno.

Poleg plaže lahko uporabite tudi bazene v sklopu velnesa, in sicer zunanjega s površino 114 kvadratnih metrov ter notranjega, ki meri 432 kvadratna metra, na voljo pa sta tudi masažni in bazen za otroke.

Izbirate lahko med turško, finsko, infra, aroma in solno savno, med drugim pa si lahko privoščite tudi masaže, ki so povezane z darovi narave, kot so morsko blato, solne vrečke ter razna eterična olja. 

Na svoj račun pridete tudi vsi ljubitelji športa, kajti igrate lahko tenis, mini golf, odbojko, košarko, podate se lahko v fitnes ali na kolesarjenje, odločite pa se lahko tudi za sprehod do divjih plaž. 

Naravne toplice Klevevž

Ste si morda zaželeli kopanje v termalnem izviru? Hipotermalni izvir, ki je primeren tudi za zimsko kopanje, velja za enega od naravnih slovenskih (dolenjskih) biserčkov. Gre za majhno območje na Dolenjskem v bližini Šmarjeških Toplic, ki se ponaša s čisto izvirsko vodo, a žal je območje sploh poleti precej obiskano, zaradi česar zna priti do gneče. Pa vendar, morda pa se zna zgoditi, da boste imeli srečo in bo bazenček prihranjen le za vas.

Prostora za plavanje sicer ni, je pa izkušnja toliko bolj zanimiva.

Temperatura vode je od 21 do 25 stopinj Celzija, izvir pa sicer privre izpod večje skale in je ujet v manjšem bazenu. Obiska toplic ni treba plačati, do kraja pa lahko dostopate z avtom (z izjemo zadnjih 100 metrov, ki jih je pač treba prepešačiti).

Klevevž pomeni preplet naravne in kulturne dediščine na Dolenjskem; nad sotesko so namreč ruševine gradu iz 13. stoletja, nekaj gospodarskih poslopij in delček ohranjenega vrta.

Ob koncu se lahko podate na manjšo odisejado po podeželju, obiščete kmetije v okolici ‒ nekaj jih boste zagotovo našli ‒ ter se prepustite dolenjski kulinariki.

Velenjska plaža

Tudi ta »plaža« je bila nagrajena že večkrat, in to kar petkrat zapored v zadnjih letih v kategoriji naravnih kopališč. Velenjsko jezero krasi čista voda, kot plus pa se kopališču šteje tudi brezplačna uporaba ležalnikov in senčnikov, s čimer boste, če boste želeli, deležni dodatne sence. 

Tukaj imate tudi odlično priložnost, da se preizkusite v vodnih športih, na primer v supanju, srfanju, jadranju, potapljanju … lahko pa si privoščite tudi vožnjo s pletrco (ki sprejme 16 oseb) in električno ladjico (za sedem oseb), s katerima se lahko prepeljete po Velenjskem jezeru in ob tem občudujete pisano okolico. 

Športati pa je možno tudi drugače, saj so ob jezeru in v njegovi okolici poskrbeli za igrišča za tenis, odbojko na mivki, košarko, nogomet in mini golf. Obiska Velenjske plaže bodo veseli tudi malčki, kajti na voljo sta tudi dve otroški igrišči, eno na kopnem in drugo v vodi. 

V bližini je tudi pasja plaža. 

Za novo sezono so na plaži v Šaleški dolini obnovili pomole, razširili vodni park, ponudbo pa obogatili s piknik kino večeri in družinskimi nedeljami.

Na Velenjski plaži je poskrbljeno tudi za bogato gostinsko ponudbo ‒ na več lokacijah po plaži, pa tudi v bližini ‒ saj lahko izbirate med dnevno svežimi obroki, gurmanskimi specialitetami, zrezki, pomfrijem, hot dogi, palačinkami, vaflji, sladoledi, osvežilnimi pijačami, koktejli, kavami … 

Velenjska plaža ponuja veliko, celo nastanitve, kajti prespite lahko v kampu Camp Velenje. Njihova ponudba zajema nočitve v avtodomih, mobilnih hiškah, a tudi kampiranje tik ob jezeru.

Če se odločite poležavati ob Velenjskem jezeru, na svoj račun pridete ‒ vsi. Območje je razdeljeno na tri enake dele: prvi je naravna senca, drugi »področje« s senčniki in ležalniki, tretji pa je odprt predel, namenjen strastnim ljubiteljem vročega sonca in sončenja.

Urejeno je tudi parkiranje, ki je od 1. maja do 30. septembra plačljivo, poskrbljeno pa je tudi za brezplačno parkiranje za invalide in motoriste. 

Kamp Podzemelj ob Kolpi

Kolpa je ena najčistejših in najtoplejših slovenskih rek, kamp Podzemelj pa stoji na idilični lokaciji vzdolž reke. Gre za urejeno kopališče s travnatimi površinami, ki so ponekod skrite v senčnih območjih, obogateno z restavracijo, povsem prenovljenimi in udobnimi toaletnimi prostori (vključno s sanitarijami za invalide, pa tudi možnostjo najema zasebnih družinskih kopalnic) in otroškim igriščem.

Za vse, ki radi gledate v zvezde in zaspite ob šumenju reke, je poskrbljeno za kampiranje, sami pa si lahko izberete svoj najljubši prostor.

Na voljo so parcele za avtodome in prikolice, možen pa je tudi najem mobilnih hišk, tako da so lahko družinske počitnice res brezskrbne in udobne. Če vam je slednja prevelika, lahko najamete mobilno sobo, ki je nekakšen pomanjšan apartma, morda pa je glamping nekaj, kar je bolj po vašem okusu.

Skratka, različic za nastanitev je veliko, prav tako pa možnosti za prijetno preživljanje časa ob reki Kolpi. 

Podate se lahko na kolesarjenje, pohod, čolnarjenje na Kolpi, stopite pa lahko tudi v motorično-rekreacijski park, park, ki velja za enega najvarnejših v državi. Primeren je za otroke od četrtega leta dalje, je pa tudi odlična popestritev dneva za odrasle.

V kampu organizirajo tudi izlete (na primer športne, etno ali pa degustacije), skrbijo za animacijski program, izvajajo pa tudi team building programe.  

Simonov zaliv 

Simonov zaliv ali San Simon je kopališče na slovenski obali, ki predstavlja turistični del Izole, čeprav upravno spada pod naselje Jagodje. Vsako leto privablja množice turistov, tako da če vas gneča ne moti preveč, se lahko zleknete na peščeni plaži, ki jo obdajajo travniki, zaščito pred močnih soncem pa nudijo iglasta drevesa in akacije.

Ko se ne boste razhlajali v vodi, se lahko razgibate na igrišču za odbojko na mivki, seveda pa je na voljo tudi večnamensko igrišče. Zaliv se ponaša tudi z zadnjim toboganom na naši obali. 

Če radi hodite po poteh zgodovinskih sledi: v Simonovem zalivu so bili najdeni ostanki starorimskih vil in pristanišča iz 2. stoletja pred našim štetje, na mestu najdbe pa danes stoji Arheološki park Simonov zaliv Izola

V neposredni bližini kopališča je tudi parkirišče, če pa potrebujete še nekaj več sence, si lahko izposodite tudi senčnike (in ležalnike). Poskrbljeno je tudi za osvežitev in okrepčilo. 

Tudi če se odpravimo na morje, je treba preveriti čistost voda, izogibati se je potrebno območjem s prekomernim razraščanjem planktonskih alg in cianobakterij ali modrozelenih alg. Po kopanju se je treba tudi dobro oprhati, da ne pride do črevesnih okužb. 

Mesečev zaliv

Če imate radi slovensko obalo in pohodništvo, je še en predlog Mesečev zaliv ali Zaliv sv. Križa. Nahaja se na območju Krajinskega parka Strunjan pod 80 metrov visokimi flišnimi stenami Strunjanskega klifa, in sicer nekje med Simonovim in strunjanskim zalivom. Ta del obale je sicer najdaljše neokrnjeno območje v Tržaškem zalivu.

Najlepša pot do zaliva vodi mimo Strunjanskega križa, čeprav ni najlažja. 

Na vrhu klifa se nudi lep razgled na Tržaški zaliv, množica dreves pa ponuja prijetno senco. Če se želimo dodatno ohladiti, lahko plavamo v Mesečevem zalivu, do njega pa lahko dostopamo samo peš. 

Pekel pri Borovnici 

Še ena zanimiva točka za poletni kopalni izlet je zagotovo Pekel pri Borovnici, ki se nahaja nedaleč stran od Ljubljane. Soteska je sicer odlična pohodniška točka, ki je priljubljena predvsem poleti, saj je odlična protiutež visokim temperaturam. 

Borovnica je kraj na obrobju Ljubljanskega barja. 

Soteska se lahko pohvali s petimi slapovi, pod katerimi se je možno tudi okopati. Pot do njih vodi skozi gozd, tako da je za prijetno senco poskrbljeno že vnaprej. Voda je sicer mrzla, kar pa bo nekatere zagotovo razveselilo. 

Soča 

Soča je pravi naravni smaragdni biser Triglavskega narodnega parka, velja pa za eno najlepših evropskih rek

V poletnem času je Dolina Soče zagotovo kotiček, ki je zelo priljubljen, sploh med tistimi, ki iščejo pravo poletno osvežitev. Tukaj lahko doživite prav posebna vodna doživetja, in to tudi tako, da se podate, na primer, na rafting. Odkrivate lahko tudi lepote alpskih kanjonov.

Spust po brzicah Soče vas bo prav gotovo na poseben način povezal z naravo, dobro pa je vedeti, da je za plovbo po Soči potrebna dovolilnica. Če v vsem tem niste vešči, pa se na pot po valovih priljubljene kajakaške točke podajte v družbi izkušenega vodnika.

Destinacija je tudi več kot primerna za vse ljubitelje pohodništva, kajti prostran svet visokogorskih lepot vam bo slej ko prej prav gotovo pričaral razgled, ki osupne.

Omogočeno je tudi kolesarjenje, ki »adrenalincem« ponuja več težavnostnih stopenj. Morda pa bi se vendarle raje spustili po zip line vrvici? Tudi to je ena od možnosti. 

Bi se morda raje osvežili v Nadiži?

Če vam je Soča vendarle premrzla, se lahko za poletno namakanje odločite za najtoplejšo alpsko reko, turkizno Nadižo. Ta se nahaja le nekaj kilometrov stan, pravijo, pa, da naj bi imela tudi zdravilne učinke. Temperatura reke Nadiže se poleti povzpne tudi nad 20 stopinj Celzija, tako da v poletnih dneh kar vabi k skoku v vodo. 

Ker Nadiža velja za eno najčistejših rek z mirnim tokom, je še posebej priporočljiva za kopanje. 

V dolini reke Nadiže pa se lahko podate tudi na pohod, morda zakorakate na Stol, ki je hkrati privlačna točka za kolesarski izlet. 

Opozoriti je treba na parkirni režim ob Nadiži, za katerega je treba od junija do konca avgusta med 9.00 in 19.00 plačati nadomestilo za urejanje parkirišč. Ura parkiranja tako stane 1,5 evra, za celodnevno karto pa je treba odšteti 10 evrov.

Ob Nadiži je urejenih več naravnih kopališč ...

... na primer v vasi Podbela pod mostom, pri vasi Robič proti Italiji, v bližini vasi Logje pod železnim mostom, zanimivo naravno kopališče pa se nahaja tudi pod Napoleonovim mostom, ki je lociran 1,5 kilometra iz Podbele proti Robidiščem.

Sam most danes predstavlja vez s preteklostjo in je hkrati arhitekturno spominsko znamenje. Nastal naj bi v rimskem antičnem obdobju, ime pa je dobil po Napoleonovih četah, ki so tod korakale v času njegovih osvajanj. Vsepovsod so tudi urejena parkirišča.

To je le nekaj od predlogov, a ne glede na to, v katero smer gre odločitev, je pomembno predvsem, da spoštujemo naravo in je ne uničujemo ter da smo hkrati strpni do vseh uporabnikov naravnih voda.  

Starejše novice