Ljubljanainfo
Pon, 10.5.2021 13:30
Kakšno je stanje v slovenskih bolnišnicah? V tretjem valu je hospitaliziranih več ljudi, a se njihovo število trenutno zmanjšuje.

Na cepljenje se je od prejšnjega tedna mogoče prijaviti prek aplikacije na portalu zVem. Do danes zjutraj se je prek omenjenega portala na cepljenje prijavilo že 52.500 oseb, je povedal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Nadalje je spregovoril o stanju v bolnišnicah in pozval prebivalce, da se odzovejo na cepljenje: »Prosim vse prebivalce, ki so dobili vabilo na cepljenje, da se nanj odzovejo. Vsa cepiva v Sloveniji so enakovredna in so varna.« 

V tretjem valu več ljudi v bolnišnicah

V bolnišnicah se zaradi covida na današnji dan zdravi 508 bolnikov, 133 jih potrebuje intenzivno nego. Šest bolnikov je v nedeljo umrlo.

V drugem valu so postelje v intenzivnih oddelkih predstavljale 17 odstotkov vseh bolnikov, v tretjem valu pa se je število dvignilo na 25 odstotkov. Vindišar pojasnjuje, da razliko med obema valoma pripisujejo angleški različici novega koronavirusa.

Število hospitaliziranih se trenutno zmanjšuje

Trendi števila hospitaliziranih kažejo zniževanje tako na standardnih kot tudi na intenzivnih posteljah. »V tem tednu bomo lahko dodatno zmanjšali skupno število covid kapacitet in omogočili obsežnejše izvajanje ostalih necovid programov,« razlaga Vindišar. 

Dodaja, da se zavedajo pomena zagotavljanja vseh rednih programov, »saj bomo samo na ta način lahko zagotavljali ustrezno dostopnost do vseh zdravstvenih storitev.«

Pokazal se je pomen javnega zdravstva

Državni sekretar se je ob tem zahvalil vsem zdravstvenim delavcem: »Obremenitve v zadnjih mesecih so pri večini bile izjemne. Uporaba osebne varovalne opreme je dodatna obremenitev. Kljub vsemu pa smo skupaj uspeli odgovoriti na številne nove izzive.«

Posebej je izpostavil visok nivo solidarnosti in pripravljenost vseh deležnikov pri pomoči med bolnišnicami. Izjemne napore izvaja tudi primarna raven, ki poleg hitrega testiranja izvaja tudi množično cepljenje. »Pomen javnega zdravstvenega sistema je dobil novo potrditev,« je zaključil.

Starejše novice