Foto: Facebook profil NK Olimpija
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 30.5.2022 10:17
Disciplinski sodnik NZS je dober teden po zaključku Prve lige Telemach »izstavil račun« za 35. in 36. krog prvenstva. Kazen je dobila tudi Olimpija.

Mariborčani so letošnji državni prvaki, Štajerci pa bodo za slavje naslova morali plačati »visok davek«. Dvakrat bodo igrali pred praznimi tribunami, ostro je kaznovana tudi ljubljanska Olimpija.

Znan je končni epilog (navijaškega) dogajanja v 35. in 36. krogu Prve lige Telemach, iz poročila Disciplinskega sodnika Nogometne zveze Slovenije pa je razvidno, da je najstrožja kazen doletela Maribor in Olimpijo.

Štajerci bodo na začetku nove sezone kar dve tekmi igrali v praznem Ljudskem vrtu, plačali pa bodo več kot 15 tisočakov kazni. Olimpija bo plačala tretjino tega zneska, v Stožicah pa na prvi domači ligaški tekmi ne bo smelo biti gledalcev.

Izgredi na zadnji tekmi v Fazaneriji

Nogometaši Maribora so 16. naslov državnega prvaka potrjevali v soboški Fazaneriji, v svoji misiji pa so z zmago uspeli izpolniti cilj. Slavili so tudi navijači, nekateri med njimi so nekajkrat prestopili dovoljeno mejo.

Boštjan Jeglič, Disciplinski sodnik NZS, je v svojih sklepih za izdajo kazni zapisal številne prekrške na področju nešportnega in neprimernega vedenja pristašev Maribora:

»Večkratno žaljivo obnašanje do nasprotnih navijačev, večkratno prižiganje večjega števila bakel, bakle odvržene na igrišče, močna detonacija, večkratna povzročitev prekinitve tekme, polivanje drugega pomočnika sodnika s pivom, vdor na igrišče po tekmi in povzročanje splošne ogroženosti udeležencev tekme, metanje bakel med navijaško skupino nasprotne ekipe, spopad z varnostniki in obmetavanje gledalcev z različnimi predmet.«

Pri izdaji kazni je bila upoštevana tudi predkaznovanost, Mariborčani pa bodo morali nakazati 9.200 evrov in eno domačo ligaško tekmo odigrati v praznem Ljudskem vrtu.

Kaznovana je bila tudi Mura, a z neprimerno manjšim zneskom. Črno-beli bodo zaradi prižiganja večjega števila bakel in večkratnega žaljivega obnašanja do nasprotnih navijačev plačali tisoč evrov.

Pri soboškem klubu so se sicer že naslednji dan po tekmi oglasili z izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da so pri pristojnih organih v dneh pred tekmo kljub opozorilom naleteli na gluha ušesa.

Visok račun tudi za poslovilno tekmo Tavaresa

Mariborčani so bili kaznovani tudi za dogajanje v 35. krogu Prve lige Telemach. Spomnimo, na tekmi Maribora in Aluminija se je od gledalcev v Ljudskem vrtu poslovil dolgoletni kapetan Marcos Tavares.

Klub je nasmejanemu Brazilcu pripravil čustveno slovo, tudi navijači pa svojih emocij niso uspeli povsem zadržati. Disciplinski sodnik je pri izreku kazni upošteval sledeče prekrške:

»Večkratno prižiganje bakel, bakle odvržene na igrišče, metanje PVC zvitkov na igrišče, vdor navijačev na igrišče in poškodovanje, napad na varnostnika in pomanjkljiva organizacija tekme.«

Ob upoštevanju predkaznovanosti je bila izdana finančna kazen v višini 6.450 evrov, ob tem pa tudi kazen igranja ene domače tekme brez gledalcev. 

To torej pomeni, da bodo vijoličasti novo sezono pričeli pošteno oslabljeni, saj bodo v Prvi ligi Telemach kar dvakrat igrali brez podpore tribun Ljudskega vrta.

Prazne bodo tudi Stožice

Ne le Ljudski vrt, nova sezona državnega prvenstva se bo tudi na največjem slovenskem stadionu pričela brez gledalcev. Olimpija je bila kaznovana za dogajanje po tekmi z Muro, v 35. krogu Prve lige Telemach.

Navijači Olimpije so po koncu tekme vdrli na zelenico, sledil pa je tudi manjši spopad s specialno enoto policije:

»Prižiganje večjega števila bakel, metanje papirnatih trakov na igrišče, povzročitev prekinitve tekme, vdor navijačev na igrišče po koncu tekme, napad na policiste in pomanjkljiva organizacija tekme,« piše v obrazložitvi izrečene kazni.

Ob upoštevanju predkaznovanosti - Olimpija je v minuli sezoni, tako kot Maribor, že igrala pred praznimi tribunami - je jasno, da morajo Ljubljančani ob tekmi brez gledalcev odšteti še 4.900 evrov.

Dve tekmi prepovedi za Bajdeta in Tomića

S 1.100 evri je bil zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev, ki so večkrat prižgali bakle, kaznovan Koper, 600 evrov bodo morale zaradi žaljivega obnašanja do navijačev domžalske ekipe plačati Radomlje.

Gregor Bajde in Tomislav Tomić, ki sta sezono zaključila z rdečim kartonom, bosta morala zaradi žaljenja sodnika po izključitvi izpustiti uvodni dve tekmi nove sezone, oba sta se sicer opravičila za svoje dejanje.

Žreb parov za novo sezono državnega prvenstva bo 20. junija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice