Vir: EBU/ Sarah Louise Bennett
Ljubljanainfo
Tor, 9.5.2023 23:17
Odvilo se je prvo dejanje letošnje Evrovizije. V liverpoolski areni je na prvem polfinalnem izboru nastopilo 15 sodelujočih držav. Za najbolj odpičen nastop so poskrbeli Finci in naši južni sosedje.

3, 2, 1 … odštevanje se je končalo. Le nekaj dni po tem, ko so v Londonu sklenil obredni del kronanja britanskega kralja in kraljice, bodo v Združenem kraljestvu 'okronali' še zmagovalca Evrovizije. V Liverpoolu, ki slovi po nogometu in legendarnih Beatlih, so danes izbrali prvih deset finalistov. 

Spomnimo. Lani je evrovizijska krona sicer pripadla ukrajinski zasedbo Kalush Orchestra s skladbo Stefania, a je prvič v zgodovini organizacijo Evrovizije preprečila vojna. Devetič v zgodovini zato evrovizijsko karavano gosti Združeno kraljestvo.

V liverpoolski areni so evrovizijsko občinstvo skozi prvega izmed treh tekmovalnih večerov popeljale pevka in žirantka britanskih talentov Alesha Dixon, igralka Hannah Waddingham in ukrajinska pevka Julia Sanina.

Znanih prvih 10 finalistov

'Velikih pet', torej Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija, ima mesto v finalu zagotovljeno brez nastopa v polfinalu, prav tako je v finale že uvrščena lanska zmagovalka Ukrajina.

V današnjem izboru so se za deset mest v finalu potegovali predstavniki petnajstih držav.

Čast otvoritve letošnje Evrovizije je pripadla norveški predstavnici Alessandri, ki ima italijanske korenine. V kraljevski opravi s krono in ogrinjalom, kot se spodobi za pesem z naslovom Queen of Kings, si je priborila mesto v finalu.

Najbolj vroča favoritka za zmago na stavnicah je pesem Tattoo in švedski predstavnici Loreen, ki je na Evroviziji že slavila. To ji je uspelo v Bakuju leta 2012 s pesmijo Euphoria. 

V finale se je uvrstil tudi odštekani 29-letni finski predstavnik Käärijä s pesmijo Cha Cha Cha in energičnim nastopom. 

Za pravi spektakel so poskrbeli tudi naši južni sosedje. Njihov šokantni nastop na hrvaškem izboru je močno odmeval po družbenih omrežjih, ekscentrični in barvit nastop so pripravili tudi v Liverpoolu. Kontroverznim hrvaškim predstavnikom Let 3 so gledalci namenili dovolj točk za finale. 

Preboj v finale je uspel tudi češki zasedbi Vesta s pesmijo My Sister's Crown in izraelski pop zvezdnici Noo Kirel. 21-letni Remo Forrer bo v finalu zastopal Švico, Luke Black je final priboril Srbiji. V soboto bomo lahko še enkrat prisluhnili tudi Portugalki Mimicat.

Prav tako bo na finalnem odru nastopil stari znanec Evrovizije Pasha Parfeni, ki je Moldavijo zastopal že leta 2012.

Države, ki so prejele vstopnico v finale:

1. Hrvaška: Let 3 – Mama ŠČ!
2. Moldavija: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna
3. Švica: Remo Forrer – Watergun
4. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
5. Češka: Vesna – My Sister's Crown
6. Izrael: Noa Kirel – Unicor
7. Portugalska: Mimicat – Ai Coração
8. Švedska: Loreen – Tattoo
9. Srbija: Luke Black – Samo mi se spava
10. Norveška: Alessandra – Queen of Kings

Brez finala so ostali: 
11. Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)
12. Latvija: Sudden Lights – Aijā
13. Irska: Wild Youth – We Are One
14. Azerbajdžan: TuralTuranX – Tell Me More
15. Nizozemska: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Joker Out na evrovizijskem odru v četrtek

Letošnja novost je, da finaliste v polfinalih določa izključno telefonsko glasovanje. Končni razplet v finalu bodo, tako kot smo že navajeni, odločili glasovi nacionalnih žirij in glasovi po telefonu.

Slovenski predstavniki Joker Out bodo s pesmijo Carpe Diem nastopili v četrtek, 11. maja. Veliki finale bo na sporedu v soboto, 13. maja.

V finalnem večeru bo nastopilo skupno 26 držav. Poleg 20 držav, ki se bodo v finale uvrstile skozi polfinala, bodo nastopili še predstavniki držav velikih pet, torej Španije, Francije, Italije, Nemčije in Velike Britanije ter Ukrajina kot lanskoletna zmagovalka.

Na evrovizijskih stavnicah trenutno najbolje kaže švedski predstavnici Loreen. Na drugem mestu je Finska, na tretjem pa Ukrajina. Slovenci v izbor pošiljamo trenutno najbolj vročo slovensko zasedbo Joker Out. Ta se je priprav na evrovizijski nastop lotila z močno promocijo, česar se naši dosedanji predstavniki niso posluževali.

Obiski več evropskih držav in številni nastopi so se jim obrestovali, saj so se na stavnicah povzpeli iz dna do 18. mesta. Tik pred Slovenijo sta Srbija in Hrvaška.

Starejše novice