Vir: EBU / Chloe Hashemi
Ljubljanainfo
Čet, 11.5.2023 23:14
V liverpoolski areni se je odvil še drugi izmed treh evrovizijskih večerov, ki je prinesel tudi nastop slovenskih predstavnikov. Joker Out so suvereno opravili nalogo in si prislužili dovolj glasov za uvrstitev v finale. Komu je še uspelo?

V današnjem izboru so se za finalu potegovali predstavniki šestnajstih držav, Slovenija je v boj poslala trenutno najbolj vročo zasedbo Joker Out, ki je s pesmijo Carpe Diem nastopila kot deseta. 

Ob njih so nastopili še predstavniki Avstrije, Avstralije, Cipra, Armenije, Gruzije, Litve, Estonije, Grčije, Belgije, Danske, Romunije, Islandije, Poljske, San Marina in Albanije. 

Slovenija bo nastopila na sobotnem finalu!

Slovenski predstavniki so nastopili brez pirotehnike in laserskega šova. Njihov nastop je ostal v marsičem podoben tistemu iz Misije Liverpool. 

Ostali so zvesti minimalizmu, hitrim kadrom, gledalce so skušali očarati predvsem s svojo energijo in karizmo. Slednje jim je uspelo! Gledalci jo jim namenili dovolj glasov za uvrstitev v sobotni finale.  

Njihova oblačila so krasile idrijske čipke, kulturni simbol Slovenije, ki je bil s svojo veščino klekljanja pred nekaj leti vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

S uvrstitvijo so Joker Out uresničili velika pričakovanja. Slovenski predstavniki so se namreč priprav na evrovizijski nastop lotili z močno promocijo, česar se naši dosedanji predstavniki niso posluževali.

Obiski več evropskih držav in številni nastopi so se jim obrestovali. Medijsko zanimanje za Ljubljančane je bilo veliko, stavnice so jim pred današnjim nastopom napovedovale 89 odstotkov možnosti za preboj v finale. 

Uporabnike družbenih omrežij, predvsem TikToka, je navdušilo prijateljstvo med pevcem Joker Out Bojanom Cvjetićaninom in finskim predstavnikom Käärijem. 

Slovenija si je finale zagotovila prvič po letu 2019, ko sta nastopila Zala & Gašper s pesmijo Sebi. Komu je v drugem polfinalu še uspelo? 

Države, ki so prejele vstopnico v finale:

Albanija: Albina & Familja Kelmendi – Duje
Ciper: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
Estonija: Alika – Bridges
Belgija: Gustaph – Because of You
Avstrija: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
Litva: Monika Linkytė – Stay
Poljska: Blanka – Solo
Avstralija: Voyager – Promise
Armenija: Brunette – Future Lover
Slovenija: Joker Out – Carpe Diem

Brez finala so ostale: 

Gruzija: Iru – Echo
Danska: Reiley – Breaking My Heart
Romunija: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)
Islandija: Diljá – Power
Grčija: Victor Vernicos – What They Say
San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

V finalnem večeru bo nastopilo skupno 26 držav

Na prvem predizboru, ki je bil v torek, si je vstopnice za sobotni finalni večer z uspešnim nastopom že zagotovilo deset držav, in sicer Češka, Finska, Hrvaška, Izrael, Moldavija, Norveška, Portugalska, Srbija, Švica in Švedska.

Poleg 20 držav, ki se bodo v finale uvrstile skozi polfinala, bodo nastopili še predstavniki držav velikih pet, torej Španije, Francije, Italije, Nemčije in Velike Britanije ter Ukrajina kot lanskoletna zmagovalka.

O uvrstitvi v finale so na letošnjih predizborih odločali izključno glasovi gledalcev in ne več žirije. S spremembo se želi organizator, Evropska radiodifuzna zveza, izogniti vsakoletnim očitkom o pristranskih »sosedskih« glasovanjih nacionalnih strokovnih žirij.

Vse države, ki bodo nastopile v finalu: 

1. Hrvaška: Let 3 – Mama ŠČ!
2. Moldavija: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna
3. Švica: Remo Forrer – Watergun
4. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
5. Češka: Vesna – My Sister's Crown
6. Izrael: Noa Kirel – Unicor
7. Portugalska: Mimicat – Ai Coração
8. Švedska: Loreen – Tattoo
9. Srbija: Luke Black – Samo mi se spava
10. Norveška: Alessandra – Queen of Kings
11. Albanija: Albina & Familja Kelmendi – Duje
12. Ciper: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
13. Estonija: Alika – Bridges
14. Belgija: Gustaph – Because of You
15. Avstrija: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
16. Litva: Monika Linkytė – Stay
17. Poljska: Blanka – Solo
18. Avstralija: Voyager – Promise
19. Armenija: Brunette – Future Lover
20. Slovenija: Joker Out – Carpe Diem
21. Velika Britanija: Mae Muller – I Wrote A Song
22. Španija: Blanca Paloma – Eaea
23. Ukrajina: TVORCHI – Heart of Steel
24. Italija: Marco Mengoni – Due Vite
25. Francija: La Zarra – Évidemment
26. Nemčija: Lord of the Lost – Blood & Glitter

V liverpoolski areni so evrovizijsko občinstvo tudi skozi drugega izmed treh tekmovalnih večerov popeljale pevka in žirantka britanskih talentov Alesha Dixon, igralka Hannah Waddingham in ukrajinska pevka Julia Sanina.

V velikem finalu, ki bo na sporedu v soboto, 13. maja, se bo voditeljicam pridružil televizijski voditelj in komik Graham Norton.

Spomnimo. Lani je evrovizijska krona sicer pripadla ukrajinski zasedbo Kalush Orchestra s skladbo Stefania, a je prvič v zgodovini organizacijo Evrovizije preprečila vojna. Namesto Ukrajine, zato devetič v zgodovini evrovizijsko karavano gosti Združeno kraljestvo. 

Nazadnje je bilo glasbeno tekmovanje na Otoku leta 1998, ko je v Birminghamu slavila izraelska predstavnica Dana International.

Starejše novice