Vir: EBU / Sarah Louise Bennett
Ljubljanainfo
Ned, 14.5.2023 01:14
V liverpoolski areni so še zadnjič zasvetili evrovizijski žarometi. Z velikim slavjem Švedske se zaključil 67. izbor za Pesem Evrovizije. Kako so se izkazali Joker Out?

Po lanskoletni zmagi Ukrajine je Združeno kraljestvo prevzelo organizacijo letošnjega glasbenega festivala. Evrovizijsko karavano je gostil Liverpool, ki slovi po nogometu in legendarnih Beatlih.

Poleg 20 držav, ki so se v finale uvrstile skozi oba polfinala, so v finalu nastopili še predstavniki držav velikih pet, torej Španije, Francije, Italije, Nemčije in Velike Britanije ter Ukrajina kot lanskoletna zmagovalka.

Tekmovalni del večera je odprla Avstrija, sledile so: Portugalska, Švica, Poljska, Srbija, Francija, Ciper, Španija, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Avstralija, Belgija, Armenija, Moldavija, Ukrajina, Norveška, Nemčija, Litva, Izrael ter že omenjeni Slovenija, Hrvaška in Združeno kraljestvo.

V finalnem šovu se je voditeljicam obeh predizborov - ukrajinski pevki Julii Sanina, igralki Hannah Waddingham in žirantki britanskega šova talentov Aleshi Dixon - pridružil še komik Graham Norton, ki velja za eno najbolj znanih televizijskih osebnosti angleško govorečega sveta.

Zmaga glavne favoritke

Najbolj vroča favoritka za zmago na stavnicah je bila Švedinja Loreen, na drugo mesto pa so stavnice uvrščale finskega predstavnika in njegovo skladbo Cha Cha Cha.

Napovedi so se uresničile. Kristalni mikrofon je odnesla Loreen s pesmijo Tattoo. To je že druga evrovizijska zmaga za švedsko predstavnico, prvič ji je uspelo leta 2012 v Bakuju s pesmijo Euphoria. S tem je postala druga evrovizijska tekmovalka, ki ji je uspelo zmagati dvakrat.

Švedinji so največ glasov namenile nacionalne žirije. Gledalce je najbolj prepričal 29-letni finski predstavnik Käärijä. Po seštevku vseh glasov, je bilo teh vseeno premalo, da bi zmago izmaknil Loreen. 

Kje so končali slovenski predstavniki?

Našim predstavnikom, zasedbi Joker Out, ki nastopa s pesmijo Carpe Diem, je žreb letos namenil nastop v drugi polovici finala, ki sicer med tekmovalci velja za bolj zaželeno. Nastopili so med zadnjimi, in sicer kot 24. po vrsti. Za njimi so bili le še kontroverzni Hrvati Let 3 in domačinka Mae Muller.

Slovenski predstavniki so finale Evrovizije končali na 21. mestu.

Slovenija je v finalu nastopila prvič po letu 2019, ko sta se Zala & Gašper s pesmijo Sebi zavihtela na 15. mesto. 

Letos spremenjeno glasovanje

O uvrstitvi v finale so na letošnjih predizborih odločali izključno glasovi gledalcev in ne več žirije. S spremembo se želi organizator, Evropska radiodifuzna zveza, izogniti vsakoletnim očitkom o pristranskih »sosedskih« glasovanjih nacionalnih strokovnih žirij.

V finalnem tekmovanju je svoje glasove oddalo tudi 37 nacionalnih strokovnih komisij. 

Starejše novice