Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 23.10.2022 12:17
Policija svetuje, kako se zavarovati pred prevaranti.

Ljubljanski policisti so bili v petek obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena okoli poldneva na območju Borovnice. Neznani storilec je na domu zamotili starejša oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev.

Drugi storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom znamke Opel. 

Opis storilcev:

Moška visoka prvi 175 centimetrov, drugi 165 centimetrov, močnejše postave, temnejših kratkih las, oblečena v temno siva oblačila, nosila sta kapo s šiltom.  

Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Metode storilcev

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni, sporočajo s Policijske uprave Ljubljana. 

»O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani,« so zapisali policisti.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in podobno) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit.

Storilci kraje nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, se vljudno poslovi in zapusti kraj. 

Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in  jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, četudi »stopijo samo za vogal«.  

Starejše novice