Foto: Branka Keser
Nika Vajnhandl
Sob, 25.9.2021 15:36
Izvedli so vajo državnega pomena, ki je namenjena preverjanju usklajenosti izvajanja ukrepov ob letalski nesreči z nevarno snovjo.

Kot smo že poročali, je Fraport pred časom odprl prijavnico za neprecenljivo izkušnjo: Iskali so prostovoljce – statiste, ki bi se za en dan prelevili v raznorazne poškodovance, ki so preživeli letalsko nesrečo.

Prostovoljcev je bilo očitno več kot dovolj, saj so danes brez težav izvedli vajo preverjanja pripravljenosti na ukrepanje ob nesreči zrakoplova v organizaciji Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, podjetja Fraport Slovenija in UKC Ljubljana. 

Okoli bolnišnice povečano število reševalnih vozil, vmešala se je policija

Vaja je potekala med 10. in 15. uro.

Prvi del vaje so izvedli na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, drugi pa v prostorih UKC Ljubljana. 

Ker je bilo na območju bolnišnice povečano število reševalnih vozil, poleg tega pa še je prispel avtobus s »poškodovanci«, je promet urejala policija

Povečano število reševalnih vozil je bilo tudi na celotnem območju letališča.

Kljub temu delovanje letališča in delo bolnice zaradi vaje nista bila motena.

Prva državna praktična vaja po marcu 2020

V Facebook objavi so na UKC Ljubljana zapisali, da je vaja pomembna z vidika zagotavljanja hitrega in učinkovitega ukrepanja ob nesreči zrakoplova in je po oceni organizatorjev nujna za zagotovitev pripravljenosti in usposobljenosti v razmerah razširjene nalezljive bolezni. 

»Pristojne reševalne službe na področju zaščite in reševanja so ves čas zagotavljale odziv na nesreče, njihovo usposabljanje in preverjanje usposobljenosti pa je bilo omejeno,« so še zapisali iz ljubljanske bolnišnice.

Tudi na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje poudarjajo, da je to prva praktična vaja, ki so jo izvedli na področju zaščite in reševanja po marcu 2020.

Starejše novice