zalastritof
Sre, 10.8.2022 07:00
Ker se počasi približuje ogrevalna sezona, se zaradi zapletov, povezanih z dobavo plina, mnogi sprašujejo, ali bo virov toplote dovolj za vse prebivalce Ljubljane. Kaj pravi župan?

Trenutno v Ljubljani največ toplote proizvajamo iz uvoženega premoga, sledi mu plin, ki ga prav tako uvažamo, na zadnjem mestu je les.

Ljubljanski župan Zoran Janković je že v drugi polovici julija zatrdil, da bo plina v Ljubljani dovolj.

Včeraj je ponovno izpostavil: »Za celo ogrevalno sezono imamo zadosti virov za vročevod. Pa je lahko mrzlo od oktobra, pa tja do maja.«

Pojasnil je: 

»V Ljubljani Imamo 48 odstotkov stanovanj, ki se ogrevajo na vročevod. Za te ne bo nobenega problema z ogrevanjem. Uporabo biomase bomo pri proizvodnji topote povečali na 20 odstotkov.

Za proizvodnjo toplote imamo za dober mesec premoga na zalogi, na poti je že ladja, ki pride septembra, pripeljala bo 145.000 tisoč ton premoga, januarja pa še enkrat toliko. To je že iz obstoječe pogodbe, premog prihaja iz Indonezije.«

Problem je plin

»Problem, ki ga vidimo, je pri plinu, kajti 33 odstotkov objektov je na plinu. Za ta stanovanja imamo sigurno zagotovljeno potrebno količino plina,« je izpostavil Janković. 

Kaj se bo zgodilo, če pride do pomanjkanja plina?

»Če bi prišlo do krize, bomo zmanjševali porabo plina v industriji. Informacije, ki jih imamo danes, so, da plina ne bo zmanjkalo, o cenah pa je prezgodaj govoriti,« je dejal.

Sežigalnica in plinsko-parna enota

Dodal je, da bo konec septembra zaključen projekt plinsko-parne enote, načrtujejo, da bo objekt za poskusni zagon pripravljen oktobra. 

Glede skrbi, kako bo z letošnjo ogrevalno sezono, je zatrdil: »Do oktobra bomo pa tudi videli, kako bo s plinom. Za Ljubljano potrebujemo 170 milijonov kubičnih metrov. Ljubljana bo na toplem, tu ni dileme.«

Če bo v naslednjih petih letih zgrajena sežigalnica odpadkov, bomo v 70 odstotkih pri ogrevanju samozadostni. 

»Uvoz bi bil torej samo 30-odstoten. Naša sežigalnica bo najsodobnejša z minimalnimi izpusti, dimnik pa bo nad območjem temperaturne inverzije,« je še povedal.

Starejše novice