Ljubljanainfo
Čet, 29.10.2020 15:38
Bogato zgodovino letalstva na Slovenskem spremljajo osebne zgodbe Slovencev, ki so se v zadnjih osemdesetih letih tako ali drugače ukvarjali z letalstvom.

Soavtorja knjige Zaljubljeni v letenje Borut Podgoršek in Marko Malec sta z osebnimi pogovori in raziskovalnim delom zapisala 18 zgodb slovenskih pilotov, stevardes in letalskega mehanika.

Vsakdo ima svojo zgodbo, kljub temu pa se njihove zgodbe včasih prepletajo in tako skupaj tvorijo izjemno zanimivo celoto, ki je zbrana na 352 straneh. V knjigi so zbrane edinstvene, resnične in doživeto opisane zgodbe oseb, ki so v letalstvu pustile neizbrisen pečat in oblikovale delček slovenske letalske zgodovine. 

Prva zgodba opisuje znamenitega vojaškega pilota Sava Poljanca. Po pobegu iz taborišča se je pridružil enotam slovaškega odpora proti nacizmu in opravil nekaj bojnih poletov, po katerih se ga še zdaj spominjajo pod imenom Strečenski heroj. 

V naslednji nastopa Karlo Štrbenk, ki se je že prvi dan vojne nad Beogradom spopadel s piloti nemškega vojnega letalstva Luftwaffe in pri tem umrl, a njegova zgodba živi. 

Potem je tu pustolovščina najstnika Cirila Vrabiča, ki bi ga lahko stala življenje, a se je končala le z izključitvijo iz šole. Šel je med pilote in se izkazal kot izjemno pogumen in predan. 

Igor Beran je aktivno sodeloval v boju proti okupatorju v eskadrilji RAF, ki so jo sestavljali nekdanji jugoslovanski piloti. Posmrtno so ga večkrat odlikovali. Tudi njegova zgodba je na naslednjih straneh. 

V mornariškem letalstvu nekdanje Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev je služilo veliko Slovencev. Med njimi sta bila tudi Ivan Rojec in Mirko Kovačič in še številni drugi, ki so se odlikovali po svojih sposobnostih pilotiranja in vodenju letalskih enot. 

Pri vojaških letalcih imajo posebno mesto tisti, ki so si zaslužili naziv asa. Tako je Marij Semolič v zračnih bojih sestrelil najmanj pet nasprotnih letal. Franc Sever – Franta ima presunljivo letalsko zgodbo, ki pravi, da te ljudje cenijo po dejanjih, ne po besedah. Sam je imel težko življenje, ki sta ga zaznamovali druga svetovna vojna in bogata letalska kariera v vojaškem in civilnem letalstvu. 

V knjigi je opisano tudi življenje Franca Rupnika, ki velja za enega najodličnejših jugoslovanskih pilotov in letalskih poveljnikov. Kar 17 let je bil vodja letalskega preizkusnega centra. 

Med legendami slovenskega letalstva je tudi Jurij Štirn, vojaški in športni pilot, učitelj letenja, začetnik aerofotogrametrije v Jugoslaviji ter vodja gradnje letališča na Brniku in njegov prvi direktor. 

Branko Žiger je bil lovski pilot, športni letalec, operni pevec in letalski inštruktor. Številni slovenski in hrvaški športni piloti so prav pod njegovim mentorstvom spoznavali čare letenja. 

Tudi Edvard Lorencon je svoje življenje zapisal letalstvu. Nikoli ni služboval v jugoslovanskem vojnem ali civilnem letalstvu, a je v njem pustil izjemen pečat, saj je izučil večino pilotov s Primorskega. 

Drago Gabriel – Gabi je bil prometni pilot, inštruktor, rezervni letalski častnik in modelar. Njegova letalska kariera je bila izjemno bogata, saj je letel na kar 61 tipih letal. 

Albin Pibernik je v drugi svetovni vojni izgubil starše in bil najmlajši udeleženec igmanskega marša. Nekaj časa je preživel z Josipom Brozom - Titom in postal vojaški in civilni pilot. 

Emil Stepančič je oboževal letenje in bil jadralni pilot. Kasneje se je izšolal za letalskega mehanika. V Jugoslovanski ljudski armadi je vzdrževal različna letala, poklicno pot nadaljeval v Adrii Avioprometu in jo sklenil v letalski enoti slovenske policije. 

Miša Tičar je bila ena prvih Slovenk, ki so postale stevardese. Svojo letalsko pot je začela v JAT-u in jo končala v Inex - Adrii Avioprometu. 

Janko Medved, športni, vojaški in prometni pilot ter inštruktor, je povedal, da je od nekega vojaškega pilota slišal, da sta poklica kirurga in pilota najtežja in ju opravljajo najboljši posamezniki. Z veliko čustvi in nostalgije se spominja časov, ko sta bila letalstvo in letenje še prvinska.

Sonja Pipan je začela jadrati pri rosnih sedemnajstih letih. V kratki, a izredno bogati jadralski karieri, je osvojila kar tri državne rekorde. Ljubezen do fanta, pilota in letal jo je pripeljala do poklica stevardese.

Vsem mladim fantom in dekletom, ki so svoje življenje posvetili letalstvu, sta bila velik vzor brata Rusjan.

Dr. Ljubica Jelušič je v knjigi zapisala: »Njuna knjiga je zgodovinski zapis obdobja, v katerem je bilo letenje v domeni izjemnih posameznikov. Prav v vsakem smo prepoznali herojske lastnosti in izrazito osebno disciplino. Za današnje čase ni nepomembno opaziti, da so bili ti izjemni letalski geniji tudi veliki domoljubi. Le upamo lahko, da bosta avtorja svoje delo nadaljevala in v prihodnje ustvarila celovit pogled na zgodovino slovenskega letalstva in letenja.«

In res. Nova knjiga o dveh slovenskih mornariških letalcih bo luč sveta ugledala že prihodnji mesec.

Knjigo Zaljubljeni v letenje lahko naročite na [email protected].

Starejše novice