Znani glasbenik iz Ljubljane je kandidat za nagrado glavnega mesta. Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sob, 13.4.2024 10:45
Komisija za priznanja je objavila predlog za letošnje prejemnike nagrad in plaket glavnega mesta, o katerih bodo odločali 22. aprila, podelitev pa bo ob mestnem prazniku 9. maja.

Za prejemnike letošnjih nagrad glavnega mesta komisija za priznanja mestnemu svetu predlaga glasbenika Roberta Pešuta - Magnifica, Waldorfsko šolo Ljubljana, zavod Katoliška mladina, Antona Podobnika, svetnika z liste župana Zorana Jankovića in predsednika sveta četrtne skupnosti Polje, ter direktorja javnega podjetja Žale Roberta Martinčiča.

Robert Pešut - Magnifico je med predlaganimi kandidati za nagrado glavnega mesta. Foto: Bobo

Prvi odprl tabu temo »južnjakov« 

Za vsem znanega glasbenika Roberta Pešuta – Magnifica so zapisali, da letos praznuje 30 let umetniškega ustvarjanja ter da njegove pesmi potujejo po radijskih valovih 53 držav. Dodajajo, da je Magnifico »prvi javno odprl tabu temo »južnjakov« v slovenski družbi s pesmijo Kdo je čefur. 

»Zaljubljen je v svoje mesto in ga brez razloga ne zapušča,« 

še utemeljuje svojo izbiro komisija za priznanja MOL in dodaja, da je največji ambasador Ljubljane.

Komisija je pojasnila, da so izbirali med 16 kandidati, sicer pa nagrado glavnega mesta prejmejo  posamezniki ali skupine in pravne osebe, ki ne opravljajo pridobitne dejavnosti, lahko pa pokažejo pomembne dosežke življenjskega dela na vseh področjih, prispevek k razvoju, ugledu in dobrobiti MOL ter k prepoznavnosti mesta doma in v tujini.

Glasbenik tudi za plaketo glavnega mesta

Odločali bodo tudi o podelitvi plaket glavnega mesta, podelijo jih največ sedem, predvsem za posebne zasluge k kakovostnejšemu življenju in ugledu MOL, za utrjevanje sodelovanja med občinami, za požrtvovalnost, nesebičnost in pogum ter za humanitarno, znanstveno raziskovalno in kulturno umetniško področje.

Rafko Irgolič je znan pevec, poleg tega pa je še opravljal delo zobotehnika. Foto: Mediaspeed

Med prav tako 16 kandidati in kandidatkami je komisija je za prejemnike letošnjih plaket glavnega mesta predlagala pevca Rafka Irgoliča, skupino inštruktoric in inštruktorjev simulacijskega centra Zdravstvenega doma Ljubljana, slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija, odvetnika in očeta Ljubljanskega maratona Andreja Razdriha, političnega komentatorja in aktivista Igorja Vidmarja, društvo Delavska svetovalnica ter umetnostnozgodovinski študijski krožek Spoznajmo svoje mesto in domovino.

Rafka Irgoliča zagotovo poznate po pesmi Moj črni konj in je po besedah komisije za priznanja eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih pevcev slovenske zabavne in narodno zabavne glasbe. Poleg tega je Irgolič več kot 40 let opravljal delo zobotehnika, kjer se je usmeril v izdelavo totalnih protez, v Ljubljani pa s prekinitvami biva vse od leta 1950.

Starejše novice