Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 21.9.2022 20:00
Kmalu se začne težko pričakovani jesenski Teden restavracij, ki se bo odvil med 14. in 23. oktobrom 2022. Izbirali boste lahko med kar 105 restavracijami.

Slovenski Teden restavracij je teden, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko. Začel se je v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami in 3000 gosti.

V njem danes sodeluje že več kot 100 najboljših slovenskih restavracij in chefov, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih ali več ter, po obiskovalcem, prijazni ceni.

S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno, da je vedno draga.

Sodelovalo bo kar 105 restavracij

Izbira restavracij bo tudi to jesen vrhunska in pestra. V jesenskem Tednu restavracij bo tokrat sodelovalo kar 105 slovenskih restavracij, gostiln in hiš, ki jih je izbral Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij, ki o jesenskem kulinaričnem tednu pove naslednje: 

»Potem ko smo spoznali spomladanske zgodbe, še bolj nestrpno pričakujemo jesenske! Vsak Teden restavracij je namreč boljši od prejšnjega, saj se avtorice in avtorji menijev zavedajo, da gre za največje kulinarično tekmovanje na Slovenskem, v katerem je potrebno, najprej, sodelovati, nato pa se tudi izkazati.«

Cena menija kljub podražitvam ostaja 21 evrov

Kljub dejstvu, da smo v zadnjih mesecih priča enormnim podražitvam, pa organizatorji Tedna restavracij sporočajo, da se cena menija ni podražila.

Cena posameznega menija na jesenskem Tednu restavracij v letu 2022 tako ostaja 21 evrov

Enako kot spomladi, pa bo pri posameznih menijih potrebno doplačati dodatek na kakovost. Restavracije ocenjene z dvema srčkoma bodo tako lahko uveljavljale dodatek v višini dodatnih dveh evrov, tako da bo cena tri hodnega menija 23 evrov, restavracije z oceno treh ali štirih srčkov pa lahko imajo ceno posameznega menija v višini 27 evrov.

Koliko srčkov ima posamezna restavracija, si lahko pogledate tukaj

Kulinarični teden v prestolnici

Najokusnejši teden letošnje jeseni bodo obeležili tudi v prestolnici. Tam sodeluje kar 27 restavracij. Med drugim boste lahko jedi okušali v restavraciji Valvas’or, restavraciji Vander, restavraciji Shambala, restavraciji Mirje, B-restavraciji in restavraciji Robin.

Kulinarično razvajanje bodo ponujali tudi v Sorbara Steak House, v Gaudi&Naan, v Gostilni As, v kuhinji KULT316, v gostilni Jakob Franc ter v francoskem bistroju Le Petit. Najboljše jedi iz žara vas bodo pričakale v gostilni Čompa, istrska kuhinja pa v restavraciji Altroke. Vse omenjene restavracije so ocenjene z enim srčkom in bodo menije ponujale za 21 evrov. 

Dobro počutje ob fini hrani in dobrih vinih obljubljajo še v restavraciji Manna, sodobno in sredozemsko navdahnjeno kuhinjo pa v restavraciji Harfa in restavraciji CUBO. Tam bodo menije ponujali za 23 evrov.

Okusno hrano, ki je kot mednarodna zabava, bodo pripravljali tudi v Linda bistro, z napredno gastronomijo v najbolj oblegani peš coni pa se lahko pohvali restavracija Landerik. Odpravite se lahko tudi na ljubljanski grad, kjer lahko za ceno 23 evrov okusite meni v Gostilni na Gradu

  S tremi srčki ocenjene restavracije v Ljubljani, ki bodo sodelovale v jesenskem Tednu restavracij so moderna restavracija Atelje, restavracija TaBarPEN KLUB restavracijaMonstera bistro ter Restavracija Maxim.

  Restavraciji, ki se lahko pohvalita s kar štirimi srčki pa sta Restavracija Strelec, ki jo vodi Igor Jagodic ter restavracija, ki ponuja najboljši slovenski fine dining JB Restavracija. Tam boste za degustacijski meni odšteli nekoliko več. 

  Seznam vseh restavracij si lahko pogledate tukaj.

  Obiščete lahko tudi 19 štajerskih restavracij

  Na kulinarično doživetje med 105 vrhunskimi slovenskimi restavracijami in gostilnami, vabijo tudi štajerske restavracije.

  In sicer Tednu restavracij se pridružuje sedem restavracij v Mariboru, to so restavracija Fudo, Gostilna pri Lešniku ter Steakhouse Rožmarin, kjer boste za meni odšteli 21 evrov.

  Obiščete pa lahko tudi City Teraso, Njami sushi in Restavracijo Sedem, kjer bodo ponujali kulinarično razvajanje za 23 evrov, v Restavraciji Mak, kjer bo vaše brbončice razvajal šef David Vračko, pa boste za meni odšteli 27 evrov.

  Na Štajerskem lahko obiščete še Ptuj, kjer boste za 21 evrov ob Dravi uživali v Gostilni Ribič, za 23 evrov pa lahko tri hodni meni poskusite v Gostilni Grabar. V bližini Lenarta se nahaja tudi lokalna gostilna Pri babici Marici, v Framu pa domačija Pri Baronu, ki ponuja domače pohorske jedi iz ekoloških sestavin. 

  Odpravite se lahko tudi v znano štajersko Gostilno Šiker ali v Cogetince na Domačijo Firbas, kuhali bodo še v Žerovincih v Gostilni Tramšek ter v Restavraciji Leonardo v Slovenski Bistrici. Vse omenjene restavracije bodo ponujale menije za 21 evrov. 

  V Zgornji Kungoti kulinarično-vinsko razvajanje pripravljajo tudi na Domačiji Vino Gaube ter v vinski kleti Vino & turizem Valdhuber. Za prave gurmane pa bo na voljo še restavracija Hiša Denk, ki si je že drugo leto zapored prislužila Michelinovo zvezdico.

  V Tednu restavracij bo sodelovala tudi najmanjša slovenska restavracija Miza za štiri v Zgornji Polskavi. 

  Preberite še:

  Kulinarično razvajanje ponujajo tudi v Pomurju

  Svoje brbončice boste v Tednu restavracij lahko razvajali tudi v Pomurju, kjer se kulinaričnemu doživetju prav tako pridružuje sedem restavracij.

  V Pomurju boste tako lahko obiskali Gostilno ZorkoGostilno Mencinger, Gostilno Tonček, Uno Rajh in Zeleni gaj, kjer stane kulinarični meni 21 evrov, Restavracijo Kodila, kjer stane kulinarični meni 23 evrov, ter Gostilno Rajh, kjer boste za tri hodni meni odšteli 27 evrov.

  Teden restavracij bo potekal od 14. do 23. oktobra 2022. Rezervacije miz bodo možne od 3. oktobra naprej, in sicer na spletni strani Tedna restavracij, kjer bodo objavljeni tudi meniji. 

  Starejše novice