Foto: Mestna občina Ljubljana/Nino Kolarev
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 21.9.2022 13:55
Ljubljanska občina je na semaforje dodala zelene puščice, zaradi katerih se pešci in kolesarji počutijo ogrožene …

Sredi avgusta je Mestna občina Ljubljana na semaforjih v petih križiščih po Ljubljani namestila tako imenovane zelene puščice. Vendar pa je v tem mesecu od njihovega začetka delovanja od pešcev in kolesarjev prejela sporočila, da se počutijo ogrožene.

Pešci in kolesarji kot razlog za nezadovoljstvo nad novimi zelenimi puščicami navajajo voznike avtomobilov, ki prevozijo rdečo luč na semaforjih, kjer je na tablo pripeta tudi zelena puščica. Voznikom puščica sicer dopušča, da prekoračijo rdečo luč, vendar pod pogojem, da s tem nikogar ne ogrožajo.

Vozniki pa se, glede na pritožbe, ne prepričajo dovolj dobro, da na njihovi poti ni nikogar.

Vozniki motornih vozil z ureditvijo zadovoljni

»Zaradi tega voznike dodatno opozarjamo, naj bodo v križiščih, kjer je nameščen nov prometni znak, posebej pozorni na druge udeležence v prometu in ugotovijo, ali je smer ob zavijanju desno pri rdeči luči na semaforju res prosta,« sporočajo na Mestni občini Ljubljana.

Poudarjajo tudi, da je to dovoljeno le v križiščih na semaforjih, na katere je nameščen predmetni znak.

»Na drugi strani pa so vozniki motornih vozil z ureditvijo – namestitvijo znakov z zelenimi puščicami – večinoma zadovoljni, saj povečuje pretočnost cestnega prometa, ker jim ni treba čakati pri rdeči luči za zavijanje v desno smer,« pravi ljubljanska občina.

Izpostavljajo, da ti znaki omogočajo oziroma dovoljujejo, da se križišče v desno prevozi ob rdeči luč, ni pa to zahtevano. 

»Odločitev je na strani vsakega voznika posebej, to pa naj se sprejme po tehtnem premisleku in oceni okoliščin v danem trenutku. Poudarjamo, da morajo vozniki prepustiti prednost pešcem in kolesarjem na prehodu.«

Starejše novice