Ljubljanainfo
Sre, 26.8.2020 12:07
V Kmetijski zadrugi Selnica ob Dravi so danes pričeli z obiranjem letošnjega pridelka jabolk, pri tem pa jim bodo tudi letos pomagali sezonski delavci iz Romunije. Ti so na Štajersko že prispeli, a so še v karanteni.

Sezonski delavci iz Romunije so morali letos v Slovenijo pripotovati več dni pred pričetkom dela, saj jih je čakala karantena, šele 10. septembra pa se bodo pridružili ekipi obiralcev jabolk v Kmetijski zadrugi Selnica ob Dravi. 

Že dolga leta v Selnici ob Dravi pomaga okoli trinajst sezonskih delavcev iz Romunije, za več nimajo kapacitete, pravi direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi Janko Stojković: »Trinajst postelj imamo in jih trinajst prenočimo in oskrbimo.«

Neuradno smo s strani zanesljivega vira blizu policijskih vrst izvedeli, da se je skupina Romunov - šlo naj bi za sezonske delavce - na meji izognila karantenskim odločbam, saj so zatrdili, da so zgolj v tranzitu skozi Slovenijo. A jih je policija hitro dobila na laži. Kam so bili namenjeni na sezonska dela, ni znano.

Z domačimi delavci z obiranjem jabolk pričenjajo že danes. »Domačih sezonskih delavcev se je javilo okrog 50, bomo videli, če bodo vsi ostali. Dobro je, če je skupina vsaj 40 ljudi, da lahko obiranje normalno teče,« pojasnjuje direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi.

Na mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje so pričakovali, da letos vsem sadjarjem in vinogradnikom vendarle ne bo uspelo pridobiti obiralcev iz tujine. Zato so poskušali na sezonsko delo napotiti čim več brezposelnih, ki pa se jim za vsak zaslužek višji od 200 evrov sorazmerno zniža nadomestilo za brezposelnost.

Stojković pravi, da ne opaža, da bi bilo med brezposelnimi zaradi koronakrize letos kaj več zanimanja: »Tu nekje približno isto je, strašnega porasta zaradi tega pri nas ni. Moramo se zavedati, da je Avstrija blizu.«

»Mi smo tukaj ob meji in tako so se že oblikovale skupine, ki ostanejo pri nas in katere gredo čez mejo,« pravi direktor kmetijske zadruge iz Selnice ob Dravi. Čez mejo se za vsako uro dela zasluži od osem do deset evrov, pri nas pa v povprečju pol manj.

Zavrnitev sezonskega dela pa za brezposelne iz evidenc nima posebnih posledic.

Sezonski delavci iz evidenc brezposelnih pogosto nezanesljivi

Predvsem tisti, ki prvič poprimejo za sezonsko delo in ga niso vajeni, mnogokrat ne zadovoljijo pričakovanj svojih delodajalcev.

A vrata Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi so še vedno na stežaj odprta za vse, ki bi si želeli dodatnega zaslužka: »Vabimo vse, ki si želijo na tak način izboljšati svoj položaj pod soncem, da pridejo k nam in obirajo sadje, ker to ni tako težavno delo. Res pa je, da smo v naravi in smo odvisni od vremena. Težaških del, kot je to bilo nekoč, pa ni več.« 

Starejše novice