Na Darsu načrtujejo tretji vozni pas na avtocestnem odseku med Kozarjami in Vrhniko ter Zadobrovo in Domžalami. S tem želijo rešiti prometne težave na območju Ljubljane. Ob tem pa se pojavljajo pozivi okoljevarstvenikov k celostni rešitvi problematike.

Kot so nam pojasnili na DARS-u, se je promet na obeh odsekih v zadnjih letih močno povečal. Med Brezovico in Vrhniko je med 2015 in 2019 narasel za skoraj petino, na povprečno skoraj 67.100 vozil na dan, med Domžalami in Zadobrovo pa za nekaj manj kot četrtino, na povprečno 59.600 vozil na dan.

Cilj je povečati pretočnost in varnost poteka prometa in učinkoviteje obvladovati prometne tokove. Z nekoliko povečano zmogljivostjo na obeh odsekih pričakujejo tudi enakomernejši in bolj umirjen prometni tok ob prometnih konicah.

Na podlagi izdelane idejne zasnove vzpostavitve tretjega pasu na teh odsekih na Darsu predvidevajo, da bo skupna vrednost obeh naložb okoli 90 milijonov evrov.

V Ljubljano dnevno pripelje 110.000 vozil

V Ljubljano dnevno migrira okoli 110.000 vozil, zato je na ljubljanskem območju obremenitev cestnega omrežja največja v celotni državi. Najvišje obremenitve segajo celo do povprečno 80.000 vozil dnevno. Obstoječe avtocestno omrežje je tako močno preobremenjeno, preobremenjenost pa se bo v prihodnje po pričakovanjih ministrstva še povečevala.

Starejše novice