Slike je simbolična (foto: Bobo).
STA
Pet, 3.11.2023 19:21
Lahko bi prišlo do ekološke katastrofe.

V Kranju je ponoči zaradi močnih padavin močno narasla Sava dosegla in preplavila kanalizacijsko cev pod planiškim mostom. V primeru poškodovanja cevi bi lahko prišlo do ekološke katastrofe. Na Direkciji RS za vode mirijo, da je vodotok upadel in da te grožnje ni več. Ob obnovi mostu bo odstranjena tudi ta cev, saj ne spada tja, so dodali.

Narasla Sava je še drugič v zadnjih treh mesecih dosegla kanalizacijsko cev na tako imenovanem planiškem mostu. V avgustovskih poplavah je deroča voda z naplavinami poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini občanov Šenčurja.

Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, so danes opozorili na občini.

Kot je na današnji novinarski konferenci Agencije RS za okolje (Arso) pojasnila direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre, je pomemben kanalizacijski vod fiksiran na spodnji del občinskega mostu, zato je pristojne službe skrbelo, da bi plavajoča hlodovina zadela to cev in bi prišlo do ekološke katastrofe.

»Ves čas smo bili na vezi z Arsom, civilno zaščito in na srečo je vodotok upadel do te mere, da te grožnje ni več,« je dejala.

Danes ponoči je namreč Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. Mestna občina Kranj je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje.

Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov na reki bi bilo pri tem kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, poudarjajo na občini.

Ob tem so spomnili, da se za mostom pri nekdanji Planiki začne kanjon Zarica, ki je kot reka Sava zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena. Vzdolž reke se nahajajo številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje. Zato je ukrepanje nujno, vendar kratkoročna sanacija obstoječe cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj vsako naslednje deževje povečuje tveganje pred razlitjem fekalij v Savo.

O stanju na poškodovanem betonskem ovoju kanalizacijske cevi na mostu sta danes govorila kranjski župan Matjaž Rakovec in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, so sporočili iz vladnega urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Rakovec mu je zagotovil, da je trenutno stanje pod nadzorom, na terenu pa da so prisotne tudi ekipe strokovnjakov in intervencijske službe, ki spremljajo razmere in ostajajo v pripravljenosti.

Šefic pa je županu sporočil, da je predsednik vlade Robert Golob o trenutnih razmerah obveščen, saj je prioriteta zagotoviti takojšnje ukrepanje in preprečitev nastanka ekološke škode ter ogrožanja prebivalcev v primeru poškodovanja betonskega ovoja. Rakovec je zatrdil, da se razmere umirjajo in da ima občina s Komunalo Kranj pripravljene scenarije, s katerimi bi preprečili nastanek škodljivih posledic, so povzeli v Ukomu.

Že lani je mestna občina Kranj pridobila gradbeno dovoljenje za nov most

Za most je sicer predvidena obnova, v okviru katere bo tudi ta kanalizacijska cev odstranjena iz pretočnega profila vodotoka, pojasnjuje Kodre. »Na to se opozarja že dolgo obdobje in tja v resnici kanalizacijska cev ne spada,« je dodala.

Mestna občina Kranj je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni promet, bo ustrezno višji, posledično bo deroči vodi kot ob zadnjih ujmah težko dosegljiv. Občina pospešeno pripravlja podrobno gradbeno dokumentacijo in bo takoj za tem šla v izbiro izvajalca za gradbenih del.

»Vendar pa občina kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bodo izognili odtekanju fekalne vode v Savo,« so sporočili z občine.

Po naročilu Mestne občine Kranj je planiški most po avgustovskih poplavah sicer strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Ugotovili so, da je stanje objekta slabo oziroma se je med avgustovsko ujmo še poslabšalo, ko je zaradi vej in drugih naplavin prišlo do mehanskih poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda.

Vremenske preglavice na Gorenjskem se po noči, ki jo je zaznamovala velika količina padavin, sicer umirjajo. Kljub temu intervencijske službe ostajajo v pripravljenosti, so še sporočili z občine.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa je na novinarski konferenci Arsa dejal, da ga za zdaj v zvezi s tem še ni nihče kontaktiral, se bo pa o stanju pozanimal.

Starejše novice