Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 27.2.2023 18:00
Številni delavci v javnem sektorju si želijo višjih plač, med njimi so tudi gasilci, ki zahtevajo dvig plač za osem plačnih razredov. Zato smo se odločili preveriti, ali bralci podpirajo dvig plač gasilcev. Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

V zadnjih mesecih se vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti.

Vladi ob tem očitajo tudi, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali tudi gasilci.

Gasilci so nezadovoljstvo zaradi nizkih plač izrazili tudi na shodu v prestolnici pred dvema tednoma.

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so tako na vlado naslovili zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov.

Gasilcem tudi za 30 odstotkov višje plače v primerjavi z letom 2015

Na vladni strani doslej za dvig plač gasilcem ni bilo pripravljenosti, vlada namreč zahteve gasilcev razume kot neupravičene.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je bil nedavni shod nepotreben, zahteve protestnikov pa nerazumne. Poklicni gasilci so namreč glede na primerljive poklice po njenih besedah ena bolje plačanih skupin.

Podatki, ki jih je nedavno objavilo ministrstvo, namreč kažejo, da je povprečna plača gasilca s srednješolsko izobrazbo je leta 2022 znašala 2128 evrov, gasilca z višješolsko izobrazbo v letu 2619 evrov, gasilca z visokošolsko izobrazbo pa 2976 oziroma 3231 evrov.

V primerjavi z letom 2015 se je povprečna plača gasilcu s srednješolsko izobrazbo povišala za 32 odstotkov, za enak odstotek tudi tistemu z višješolsko izobrazbo, tistemu z visoko šolo pa se je plača med leti 2015 in 2022 povečala za 28 odstotkov oziroma 17 odstotkov.

Ob tem so se jim plače poviševale bistveno bolj kot denimo vzgojiteljem. »Iz podatkov izhaja, da gredo ta nesorazmerja znatno v prid gasilcem kljub zadnjim predvidenim povišanjem plač vzgojiteljic,« so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Zahteve gasilcev po povišanju plač za osem plačnih razredov po mnenju vlade pomenijo, »da želijo imeti bistveno višje plače kot primerljive skupine«. Tako bi med drugim imeli za 35 odstotkov višje plače od policistov.

Vlada z načrtom s 67 plačnimi razredi

Še dodatno pa so nato nezadovoljstvo poklicnih gasilcev okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju.

Vlada predlaga, da bi oblikovali novo plačno lestvico s 67 plačnimi razredi. Prvi plačni razred bi bil določen v višini minimalne plače, kar pomeni, da nihče ne bi imel plače, nižje od minimalne. Razmerje med najnižjo in najvišjo plačo pa bi bilo 1 proti 7.

Plačna razmerja bi urejali znotraj plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne dejavnosti. Tako bi se ločeno po stebrih urejale uvrstitve v plačne razrede, specifike, kot tudi napredovanja in delovna uspešnost.

Na centralnih pogajanjih, ki se jih udeležujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, pa bi se dogovorili o skupnih temeljih novega plačnega sistema.

V sindikatih se strinjajo, da so spremembe nujne. Pozdravljajo namero vlade, da se odpravijo plače, nižje od minimalne. A hkrati opozarjajo, da je v vladnih izhodiščih še veliko nejasnosti, nekateri predlogi pa so zanje problematični in tudi nesprejemljivi.

Anketa: Ali podpirate dvig plač poklicnih gasilcev?

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so na vlado naslovili zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov.

Tako smo se odločili preveriti, kaj o zahtevah gasilcev menijo bralci. Glavno vprašanje, ki se torej poraja, je, ali podpirate takojšen dvig plač poklicnih gasilcev. Svoje mnenje izrazite v spodnji anketi.

Anketa: Ali podpirate dvig plač poklicnih gasilcev?

Da.
62% (24 glasov)
Ne.
21% (8 glasov)
Nisem prepričan_a.
18% (7 glasov)
Skupaj glasov: 39

Starejše novice