Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 8.7.2020 13:40
Evropski voditelji spregovorili o tem, kako oblikovati prihodnost Evrope ob vseh ključnih izzivih, s katerimi se soočamo.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v danes sodeloval na online konferenci z naslovom Necenzurirana Evropa, na kateri so poleg njega sodelovali še Viktor Orban, predsednik madžarske vlade, Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, in François-Xavier Bellamy, poslanec Evropskega parlamenta, filozof. 

Podobni ukrepi kot pred meseci

Na konferenci je Janša opozoril, da bomo v prihodnjih tednih soočeni z nekaterimi podobnimi ukrepi, kot so jih države članice sprejemale v začetku marca, aprila. Izpostavil je, da so se države na začetku epidemije soočale z množično neodzivnostjo globalnih institucij, ki so jih ustvarili za to, da preprečijo takšne krizne situacije in ki so bile vzpostavljene za to, da  opozorijo na takšne krize. Med temi institucijami je naštel Svetovno zdravstveno organizacijo, Organizacijo Združenih narodov, Evropsko unijo. 

"Bili smo popolnoma nepripravljeni na to, kar je sledilo, Evropa je bila z izrednimi razmerami, zaseganjem zaščitne opreme, policijsko uro, v tem času videti kot iz srednjega veka".

Janša pravi, da se zdaj soočamo s trenutkom resnice, in v času, ko skušamo popraviti ekonomske posledice epidemije. Dodal je, da dokler nimamo delujočega zdravila ali cepiva proti Covid-19, lahko delno normalizacijo zaživimo, samo, če bomo imeli dostopno aplikacijo za sledenje okužbe. Po njegovih besedah je to tudi edina alternativa, da se lahko nadaljuje turistična dejavnost, da se država ne zapre.

"Tu potrebujemo Evropo, tako da imamo eno aplikacijo za celotno Evropo, kajti sposobni moramo biti zaznati okužbo. Še vedno ne vemo, kakšne bodo posledice epidemije, a približno vemo, kako naj se s tem spopademo, da bomo učinkoviti," je še dejal Janša. 

Starejše novice